Sahte borcu yoktur belgesi
Merhaba
Ben bir devlet kurumundan doğrudan temin yolu ile iş aldım. İşi tamamlamadan önce vergi dairesine giderek mevcut borcumu taksitlendirmek istedim ancak sistemlerinde bir hata olduğu için borcu taksitlendiremediler. Ben işi teslim ettim ancak borcu yoktur belgesi yerine sahte belge düzenledim. Paramı tahsil ettikten 10 gün sonra ise vergi dairesine gidip borcumu taksitlendirip borcu yoktur kağıdı aldım. Aradan uzun vakit geçti ve bi inceleme başlatıldı. Benim sahte belge düzenlediğim anlaşıldı. Böyle bir durumda sonuç ne olur?
İlgilenip bilgilerini paylaşan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Sahte borcu yoktur belgesi
Resmi evrakta sahtecilikten savcılığa suç duyurusunda bulunabilirler. Bu durumda hakkınızda kamu davası açılabilir.
Peki bu davanın neticesi para cezasına dönüştürülebilir mi? Yoksa hapis görünüyor mu sonunda?
RESMÎ BELGEDE SAHTECİLİK
Madde 204 - (1) Bir resmî belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmî belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmî belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmî bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmî belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Resmî belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması hâlinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.
RESMÎ BELGEYİ BOZMAK, YOK ETMEK VEYA GİZLEMEK
Madde 205 - (1) Gerçek bir resmî belgeyi bozan, yok eden veya gizleyen kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun kamu görevlisi tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
RESMÎ BELGENİN DÜZENLENMESİNDE YALAN BEYAN
Madde 206 - (1) Bir resmî belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.