Limited şirketlerinde hisse devri
2004 yılında iki kişiyle kurulmuş bir limited şirketin %99 hissesiyle müdürüyüm.2007 yılında noterde hissemi başkasına devrettim.Fakat ticari sicil gazetesinde yayınlanmadı.Bu mahkemede geçerli olur mu?Ayrıca noterdeki devir işleminde müdürlüğün de devredildiğinin özel olarak belirtilmesi gerekir miydi yoksa hisse devri yapılırken müdürlük devrolur mu?
Şirketin vergi borcu da bulunmaktadır.Vergi borcunun sorumluluğu hisse oranına göre midir? Teşekkürler.
Ltd. şirket için verilen vekaleti kötüye kullanma
İki kişiyle kurulmuş bir limited şirketin %99 hissesiyle müdürüyüm.Şirket ortağı olmayan birine geniş kapsamlı genel vekaletname verdim.Fakat bu vekaletname kötüye kullanılmış ve şirkette faturalarla ilgili usulsüzlük yapılmış.Davası görülmektedir ve şu anda mağdur durumdayım.Nasıl bir yol izlemeliyim?Ayrıca kanunda vekaleti kötüye kullanma ile ilgili lehime olabilecek bir madde var mıdır? Teşekkürler.
Cevap: Limited şirketlerinde hisse devri
Limited Şirketlerde hisse devri için şu şartların hepsinin birlikte oluşması gerekmektedir: TTK.m.520
Öncelikle noterde düzenlenmiş hisse devir sözleşmesi, Ortakların sermayesinin 3/4' ü ve de ortakların en az 3/4' ünün bu devre muvafakat etmesi.Kanun koyucu ve Yargıtay da hem sermaye çoğunluğunu hem de ortak çoğunluğunun onayını birlikte istemektedir. Ancak 4' ten az ortaklı Limited Şirketler hakkında Yargıtay 11 HD' nin farklı kararları vardır.
Akabinde bu devrin pay defterine işlenmesi ve de ticaret siciline bildirilip Sicil Gazetesi' nde ilan edilmesi gerekmektedir.
Kanun koyucu her ne kadar pay devri, pay defterine işlenmekle hüküm bulur dese de hemen bunun akabinde bunun "bir karine" olduğunu ve aksinin ticaret sicil gazetesindeki ilanla ispat edilebileceğini söylemektedir. Bu da 3. kişilerin haklarının teminat altına alınması amacıyladır.
Bu nedenle, Ticaret Sicili' nde yayınlanmamış hiç bir hisse devri geçerli değildir.
Bu nedenle açılacak bir davada "hisse devri"niz geçerli sayılmayacaktır.
Cevap: Ltd. şirket için verilen vekaleti kötüye kullanma
Cevaplarsanız çok memnun olurum.
Alıntı:
sevda göktepe rumuzlu üyeden alıntı
İki kişiyle kurulmuş bir limited şirketin %99 hissesiyle müdürüyüm.Şirket ortağı olmayan birine geniş kapsamlı genel vekaletname verdim.Fakat bu vekaletname kötüye kullanılmış ve şirkette faturalarla ilgili usulsüzlük yapılmış.Davası görülmektedir ve şu anda mağdur durumdayım.Nasıl bir yol izlemeliyim?Ayrıca kanunda vekaleti kötüye kullanma ile ilgili lehime olabilecek bir madde var mıdır? Teşekkürler.
Vekil edilen kimse vekaleti vekaletnamede belirtilen yetkiler çerçevesinde kullanmak zorundadır. Bu yetkilerin dışına çıkarsa "yetkisiz temsil" yapmış olur. Var olan yetkilerini kendisine menfaat temin edcek şekilde kullanırsa vekaleti kötüye kullanma ve iyiniyeti suistimal etmiş olur. Ancak olayın ne olduğunu daha somut yazarsanız size daha fazla bilgi verebiliriz.
Selçuk Gülten
S.M.M.M
özel tld şirketinide ortağıyım hisse devrimi yaptım sizil gazatesi için başvurdum daha önce kestiğimiz çeklerde hiç bir imzam yok vadesi gelince kesin vurulacak çekler ilerde kestiğimiz çeklerden ben sorumlu olurmuyum?
Alıntı:
flubert rumuzlu üyeden alıntı
özel tld şirketinide ortağıyım hisse devrimi yaptım sizil gazatesi için başvurdum daha önce kestiğimiz çeklerde hiç bir imzam yok vadesi gelince kesin vurulacak çekler ilerde kestiğimiz çeklerden ben sorumlu olurmuyum?
Olmazsınız.
ltd şirket %1 hissedarıyım %99 hisse sahibi şirket müdürü borçlardan dolayı yurt dışına kaçmış durumda hisse devri yapıcam fakat o olmadığı için yapamıyorum başka bir yolu varmıdır bunun daha yurda dönüş yapacağını sanmıyorum şirket iflas etmiş durumda
Alıntı:
budurabi rumuzlu üyeden alıntı
ltd şirket %1 hissedarıyım %99 hisse sahibi şirket müdürü borçlardan dolayı yurt dışına kaçmış durumda hisse devri yapıcam fakat o olmadığı için yapamıyorum başka bir yolu varmıdır bunun daha yurda dönüş yapacağını sanmıyorum şirket iflas etmiş durumda
Onun vekaleti olan birini imzasıyla da devir yapabilirisiniz. O da yoksa mahkemeye başvurup ortaklığın giderilmesi davasını açmanız gerekir.