Cevap: Nafaka davası ve feragat
Alıntı:
ayısıgım08 rumuzlu üyeden alıntı
Bütün değerli üyelerin bildiği gibi anlaşmalı olarak başlayan ve bir madde konusunda anlaşmaya varıpta anlaşamadığımız sonra karşılıklı açılan davalar ile devam eden bir dava süreci içerisindeyim. Şubat ayında 2. duruşmam var ve kanıtlar ve şahitleri düşünürsek bu süreç benim leyhime görünüyor. Sürekli olarak sitedeki değerli arkadaşlarımızın dava süreçlerini takip ediyorum ve davalarının yıllarca sürdüğünü okuyorum. Ben anlaşmalı prokolde kendim için nafaka istemedim. Çekişmeli boşanma sürecim kızım için istediğim o tek maddeyi eşim kabul ederse kendim için nafaka yine talep etmeyeceğim. Gerekirse temizlik yapar kimseye muhtaç olmadan şerefimle başım dik bir şekilde kızıma bakarım.
Benim sormak istediğim anlaşmalı prokolde(eşim ve avukatının hazırladığı)nafaka ve tazminat konusunda karşılıklı feragat sözkonusu. Eğer ilerde kızım için vereceği nafakayı vermemeye başlarsa kızım için dava açabilir miyim
Eski eşiniz boşanma ilamında belirlenen nafakayı ödemezse; ilamlı icra yoluyla kendisi hakkında icra takibi yaparsınız. Buna rağmen iştirak nafakasını ödemediği takdirde, İcra Ceza mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Madde 344 ( Değişik madde : 31.05.2005-5358/15 md. ile ) Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikayeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.
İştirak nafakasından feragat söz konusu değil. Daha doğrusu böyle bir feragatin geçerliliği, hükmü yok.
Alıntı:
Bora Baykal rumuzlu üyeden alıntı
Eski eşiniz boşanma ilamında belirlenen nafakayı ödemezse; ilamlı icra yoluyla kendisi hakkında icra takibi yaparsınız. Buna rağmen iştirak nafakasını ödemediği takdirde, İcra Ceza mahkemesinde dava açabilirsiniz.
Madde 344 ( Değişik madde : 31.05.2005-5358/15 md. ile ) Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikayeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir.
Kızım için İcra Ceza Mahkemesinde dava açabilirim. Bu kızım için nafaka ödenmenmezse çok olumlu bir durum sanırım. Eşim de büyük bir banka da müdür olduğu için hapse girmek isteyeceğini sanmıyorum.
Sn av.Bora Bey'e ve Sn av. İlknur Hanıma'a verdikleri aydınlatıcı yanıtları nedeniyle teşekkürlerimi sunarım