1993 Öncesi Çiftçi Sigortaları
Bir yakınım 1973-1987 yılları arasında çiftçi olarak tütün yetiştirmiş ve bunları tekel'e satmış. Şuanda emekli olmak için prim eksiği bulunmakta. Bu yıllar arasındaki çalışmışlığı sebebiyle herhangi bir hak iddia edebilir mi? En azından borçlanarak ödemek mümkün mü?
Cevap: 1993 Öncesi Çiftçi Sigortaları
Tarım Bağkuru 1 Ocak 1984 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.Bu tarihten berisini tescil ettirebilirseniz işiniz olur.Konuyla ilgili olarak "TARIM BAĞKUR HİZMET TESPİT DAVALARI" yazarsınız.İnternette ararsınız.Türk Hukuk sitesinde bu konuyla ilgili çok geniş bir dosya var.Orayı inceleyiniz derim.
İyi günler...
Yönlendirmeniz için teşekkür ederim , söylediğiniz yazıları ve makaleyi okudum. Anladığım kadarıyla zorunlu olarak prim kesintisi yapılanlar bağkur'a karşı açtıkları davaları kazanmaktalar , ancak herhangi bir kesinti yapılmayan ama tarım ile uğraştıklarını ispatlayabilenleri için durum belirsiz..
Yine de dava açmayı düşünüyoruz ama şuan bizim elimizde herhangi bir belge mevcut değil. Dava açmadan önce banka,oda,kooperatif kayıtlarını bireysel olarak mı soruşturmamız gerekir , yoksa bunalar dava sürecinde mi toplanır?
Örneğin ilçedeki tekel müdürlüğüne başvurduğumuz zaman 1993 sonrası prim kesintisi yapılan satıcılar dışında öncesine ait belgelere ulaşamıyoruz. İşin kötü tarafı tekelin ay sonuna kadar kapatılacak olması. Bu tarihten sonra bu kayıtlara ne olur , imha mı edilir..?
Birkaç gündür evde yoktum.Gittiğim yerde de, size cevap veremedim.Çünkü sitenin verdiği şifreyi aklımda tutamıyorum.Pentagon şifresi gibi.Kendi şifremle uzun süre giremediğim için editöre yazdıktan sonra bu şifre verildi.Şimdi evdeyim ve cevabımı veriyorum.
1994 ten itibaren mahsül satışı sebebiyle yapılan prim kesintisi sebebiyle dava açmaya gerek yok."Dava açanlar kazanıyormuş" demişsiniz.Kesintinin belgelenmesi durumunda, davasız "Hizmet tescilinin" yapılması gerekiyor.Bununla ilgili tebliğ var.Mesele 1993 ve öncesi.Sözünü ettiğim sitedeki kararlar dava açılması durumunda; Kanunla kurulmuş birlikler, ziraat odası, Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası gibi yerlerdeki 1993 ve öncesine ait kayıtlar ile yetmezse o dönemde çiftçilik yapıldığında dair muhtarlık beyanının yeterli olacağı şeklindedir.Sizin yapacağınız dava açmadan önce bu tür yerlerdeki kayıtları hazır etmenizdir.Mahkeme dava sırasında buralara sorsa bile elinizde bulunsun.Avulkatınız zaten diyecektir:"Müvekkilimin falan tarihlerde filan kuruluşlarda zirai kaydı vardır." diye.Muhtarlıktan da durumu sorabilirler.Muhtarlık çiftçilikle meşgul olduğunuza dair bir yazıyı elbette yazacaktır.
Ayrıca avukatınız emsal Yargıtay kararlarından da behsedecektir.
İşiniz biraz uzayacak.
İyi günler...
Alıntı:
Kanunla kurulmuş birlikler, ziraat odası, Tarım Kredi Kooperatifi, Ziraat Bankası gibi yerlerdeki 1993 ve öncesine ait kayıtlar ile yetmezse o dönemde çiftçilik yapıldığında dair muhtarlık beyanının yeterli olacağı şeklindedir.Sizin yapacağınız dava açmadan önce bu tür yerlerdeki kayıtları hazır etmenizdir
Bazı bürokratik sebeplerden bu belgelere ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Mesela tekel kayıtları için eski defterlerin incelenmesi gerekli , ama başvurduğumuz zaman imha edildi şeklinde cevap alıyoruz. Bilgisayar ortamına aktarılmadığı için kimse depolardan yada arşivlerden araştırmak gibi bir yükümlüğe girmiyor. Mahkeme sürecinde soruşturulabilir mi diye bu yüzden sordum. Ama sanırım en sağlıklısı bir avukatla yüzyüze görüşerek süreci başlatmak. İlgilendiğiniz için tekrar teşekkürler.