Bir vatandaş olarak,vergi zıyaı suçları işlediğini bildiğim biri hakkında şahsen suç duyurusunda bulunabilir miyim?zaman aşımı süresi nedir?
Printable View
Bir vatandaş olarak,vergi zıyaı suçları işlediğini bildiğim biri hakkında şahsen suç duyurusunda bulunabilir miyim?zaman aşımı süresi nedir?
tabiki başvuruda bulunabilirsiniz. verginin doğduğu yılı takip eden yıldan itibaren 5 yıldır zamanaşımı. yalnız ihbarınız asılsız(yada şöyle diyelim ihbarınıza rağmen birşey bulunamaz ise) bulunursa kanunen ihbarı yapanın kimliği mükellefe açıklanır bilginiz olsun
Tapu kaydına göre 3 milyara satış yapıldığı görünüyor.(belediye raic bedeli:80 milyar)fakat görüştüğüm bir kaç avukat;tapuda gerçek ederin çoğu kimse tarafından gösterilmediği;aslında bu işlemi yapan memurun suçlu olduğudur.Bu noktada acaba tapu satışlarında gerçek rakamı göstermeme vergiden kaçırma anlamına gelmiyor mu?
tapuda çoğu kişi erçek değerini göstermiyor tabiri doğru. ancak belediye rayiç değerinin altındaki satışlarda eksik beyana giriyor. maliye en düşükbedel olarak b.rayiç değerini alıyor. tapudaki memurun b.rayiç bedelini gösterir belgeyi alması lazımdı. tapu memurunun sorumluluğu verginin ödenmeden tapu kaydını yapmaması. burada bir bedel beyan edilmiş ve ödenmiş ise t.memurunun sorumluluğu kalkmıştır. tabiki düşük bedel beyan etmek cezalı tarhiyat nedeni. eski edinimlerin satış değerleri bazen düşük olabiliyor b. rayiç değerine göre ben yaşamıştım. ama nedenini bilmiyorum hangi uygulamaya göre oluyor.belki öyle birşeydir belkide vergiden kaçırma olmuştur. ancak bu satış bedelleri maliyeye bildirilmekte ve çifte denetim yapılmakta bu nedenle farklılığın çıkması lazım normalde çünkü belirttiğine göreyse fark çok fazla.söyleyebileceğim bu kadar maalesef
Teşekkürler...Maliye bakanlığına yaptığım şikayete cevaben; alım satıma taraf olanlara ayrı ayrı tapu ikmal harcı ve vergi ziyaı cezası tarh edilmiştir gibi bir cevap geldi...Bu durumda milyarlık satışta vergi kaçırma söz konusu.Üstelik tek satış da değil;toplam 3 kişiye üçüne de ederinin altında.(ayrıca satışı ederinin altında yapılan bu ev de mirasçı olarak haklarımız var;ama sanırım hukukta muvazaalı satış diyorlar;bir taraf bu tür alım ve satımlar yapmakta.)