Ödenmeyen emekli aylığı için dava açma zaman aşımı?
Müflis tüccar eski defterleri karıştırımış diye bir söz var. Benim hikayem de biraz buna benziyor. Aşağıdaki konuda görüş ve önerilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim. Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler.
Babam 1989 yılında Tekel'den emekli oldu. Çalışırken 10 Mart 1986-10 Mart 1988 tarhleri arasında iki yıl içinde her ay maaşından kesilmek suretiyle 720 günlük askerlik borçlanması ödedi. 1988 Mart ayında ödenmesi gereken son taksit ile birlikte Şubat 1988'de iki taksiti de maaşından kesildi. 1989 Nisan ayında 25 yıllık hizmet süresi sona erdi ve hizmet akdi karşılıklı olarak feshedildi.
İşte problem de bundan sonra ortaya çıktı.
Askerlik borçlanması için har ay maaştan kesilerek Tekel tarafından SSK'ya yatırılan kesintilerin son iki taksit 10 Mart'tan önce ödenecekken 11 Mart 1989'da, yani son ödeme tarihinden sadece bir gün sonra gecikmeli olarak SSK'ya yatırılmış. Bir günlük gecikme nedeniyle Nisan 1989’da bağlanması gereken emekli maaşı beş ay sonra Eylül 1989’da bağlandı. Nisan-Ağustos arasındaki beş aylık maaş ödemesi ise yapılmadı. Babam halen maaş almaya devam ediyor.
O zamandan beri unutulan bu konu geçenlerde aile arasında bir sohbette yeniden hatırlandı ve tekrar gündeme geldi. Bu konuda kısaca şunları sormak istiyorum:
-21 yıl önce ödenmeyen beş aylık emekli aylığı için şimdi dava açılabilir mi?
-Dava açılması mümkünse; dava kime karşı açılmalı? (Tekel mi, SSK’mı)
-Bu konuda açılmış ve emsal olabilecek karar var mı?
Yardımlarınız için tekrar teşekkürler.
Hasan Kartaloğlu/Bursa
Cevap: Ödenmeyen emekli aylığı için dava açma zaman aşımı?
Arkadaşlar yukarıdaki sorum için cevap bekliyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Günlük olarak çok fazla ileti gönderiliyor. Cevaplanmayan konular bu nedenle gözden kaçıyor. Forum yöneticilerinin affına sığınarak, konuyu gündemde tutmak için mesaj yazmak durumunda kaldım. Yukarıdaki sorum için yardımlarınızı bekliyorum.
Arkadaşlar, yukarıdaki sorum için yanıt bekliyorum.
Zamanaşım söz konusu..
"İş Hukuku - Sosyal Sigorta Hukuku " na ilişkin mevzuattan yarrlanabilirsiniz.
https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?category=36
Saygılarımla,