Nüfusumdan Silinen Öz Babamdan Miras Kalır mı?
17 yaşındayken şahsıma kayyum tayin edilip Ahkam-ı Şahsiye'de (Sulh Hukuk) kendi rızamla öz babama dava açtım. Dava neticesinde tamamıyla üvey babamın soyadını kütüğünü aldım yani nüfusumdaki baba adı, soyadı ve kütük bilgileri tamamen değişti. Öz babamla neredeyse 10 senedir görüşmüyorum ama hayatta olduğunu biliyorum, bir eşi ve bir kızı var. Sormak istediğim soru, öz babam vefat ettiğinde benim mallarına yönelik bir miras hakkım var mıdır? Teşekkür ederim.
Cevap: Nüfusumdan Silinen Öz Babamdan Miras Kalır mı?
Babanıza karşı ne davası açtığınız önemli.
Ben bunun değil diğerinin çocuğuyum mu dediniz?
Soyadınızı mı değiştirdiniz?
Babanızı inkar ettiğinize göre, mirasını niçin istiyorsunuz?
Sayın hukukçum, davanın tam olarak hukuki adını bilmiyorum, bir nevi babalıktan ret diyelim. Annemle evli kaldıkları süre içerisinde bana hiçbir şekilde maddi manevi destekte bulunmamıştır, boşandıktan sonra da bana nafaka bağlanmasına rağmen gelir düzeyi iyi olmasına rağmen üç kuruş nafakayı ödememiştir. Böyle bir insanın nüfusumda daha fazla gözükmesini istemedim ve saygı, sevgi duyduğum üvey babamın soyadını aldım. Miras konusuna gelince, o zamanlar hiçbir şekilde desteğini üzerimde hissetmedim ve zor günler geçirdim, buna karşılık olarak onda fazlaca hakkım kaldığını düşünüyorum. Tabi bunlar hissiyat, ben sadece bunun hukuki karşılığının olup olamayacağını öğrenmek istedim.
Babalıktan red olduğunu sanmıyorum olsa olsa evlatlık edinilmişsinizdir. Bu durumda öz babanızın da mirasçısı sayılırsınız. Tabi öz babanız sizi mirasçılıktan çıkarmamışsa veya siz babalıktan red davası ile red etmemişseniz. Vukuatlı nüfus kaydı çıkarınız ve bakınız dava bilgilerini görebilirsiniz sanıyorum.
En kısa zamanda ilçe nüfus müdürlüğünden bu belgeyi çıkarttıracağım ve size bilgi vereceğim, çok teşekkür ederim.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Babalıktan red olduğunu sanmıyorum olsa olsa evlatlık edinilmişsinizdir. Bu durumda öz babanızın da mirasçısı sayılırsınız. Tabi öz babanız sizi mirasçılıktan çıkarmamışsa veya siz babalıktan red davası ile red etmemişseniz. Vukuatlı nüfus kaydı çıkarınız ve bakınız dava bilgilerini görebilirsiniz sanıyorum.
Dediğiniz üzere nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kaydı çıkardım. Kağıtta annem babam ve benim bilgilerim var. Annemin ve üvey babamın evlilik kayıtları var, fakat öz babama, eski soyadıma, eski kütüğüme ve mahkeme kayıtlarına ilişkin hiçbir bilgi yok.
Sizin bir yanlışınız olmasın ya da eksik aktarımınız.cunku soyadı degiştigi zaman bunun vukuatlı nufus kaydında belirtilmemesine imkan yok.mutlaka belirtilir.nufusa tekrar gidip sorun bence durumu anlatıp.