İştirak Nafakasının AZALTILMASI
2005 yılında bir protokol çerçevesinde, 2 çocuğumun velayetinin annede kalmasını ve aylık 2.000 TL iştirak nafakası ödemeyi kabul ederek boşandım.2008 yılında karşılıklı olarak birbirimize velayetin yeniden düzenlenmesi ve değiştirilmesi hususunda dava açtık.İki yıl süren dava neticesi mahkeme her iki tarafın da talebini reddetti.
a.Bugün kanuni artışlarla aylık 2.700 TL’ye çıkan nafakayı ödeyemeyecek hale geldim. Yaşanan ekonomik kriz ortamında nafakayı artık zamanında yatıramayacak durumdayım.
b.Boşanma protokolü çerçevesinde çocuklarım bir hafta bende, bir hafta annelerinde kalıyorlar. Bu nedenle çocuklarımın masraflarına zaten ortak oluyorum.
c.Çocuklarımın giderleri boşanmadan hemen sonra azaldı. (Artık devlet okuluna gidiyorlar.Özel sağlık harcamaları kısıldı vb.)
d.Eski eşim çalışıyor.Boşanmadan bugüne kadar bir ev,bir işyeri ve son derece pahalı bir araba aldı.Servetindeki bu artışı kendi geliriyle yapmasına da olanak yok.
Avukatım velayet davaları temyiz aşamasında olduğu için yeni bir dava ile nafakanın yeniden düzenlenmesini uygun bulmuyor.
Yukarıda özetlemeye çalıştığım hadiseler çerçevesinde;
1. Beş yıl evvel bu protokolü imzalamış olmam ve mahkemenin bu yönde karar vermesine rağmen ödediğim iştirak nafakası azaltılabilir mi?
2. Nafaka ile ilgili bir dava açmam yargıtaydan dönecek olası eski velayet davamda , mahkemeye aleyhimde bir kanaat oluşturur mu?
Saygılarımla.
Cevap: İştirak Nafakasının AZALTILMASI
Nafakanın azaltılması talep edilebilir. Protokolle kararlaştırılsa da durum değişebilir, güncel duruma göre nafaka arttırılması veya azaltılması mümkündür.
Nafakanın tenzili davası velayet davasında aleyhinize olmaz, ancak nafaka davasını velayet kesinleşene dek bekletici mesele yapabilir hakim. Yani her halukarda velayet davasının kesin neticeye bağlanmasını beklemek zorunda kalabilirsiniz.
Cevap: İştirak Nafakasının AZALTILMASI
Bekletici mesele olabilir demişsiniz.Ancak benim bu kadar miktarı kaldırabilecek ekonomik durumum artık yok. En son 5.300TL lik birikmiş iştirak nafakası borcu için icra emri aldım. Güç bela denkleştirip ödedim. Ancak bu ay ne yaparım bilemiyorum?
Yargıtay sonucunu gelinceye kadar ayakta kalmama ihtimal vermiyorum ne yazık ki...
Eğer mahkeme bunu bekletici mesele yaparsa başka bir yolu var mıdır?
Saygılarımla.