Geçen gün internet üzerinden bir forum tartışmasında birisi bana ''yazıklar olsun'' diye yazdı.
Acaba bu ifade hakaret sayılır mı?
Cevap vereceklere şimdikten teşekkür ederim.
Printable View
Geçen gün internet üzerinden bir forum tartışmasında birisi bana ''yazıklar olsun'' diye yazdı.
Acaba bu ifade hakaret sayılır mı?
Cevap vereceklere şimdikten teşekkür ederim.
Mutlu olabilir ve sevinebilirsiniz.Size bu şekilde konuşan kişi aslında sizi çok seviyor.Unutmayın ki , bir kişi için iyi veya kötü düşünebilirisiniz , problem olan hiç düşünülmemektir.Saygılarımla.
Daha ileri giderse "Yarabbim şükür yağmur yağıyo" da desinmi. Anlayana sivri sinek saz, ne yaptın da öyle dedi onu da yaz buraya. Olsun, versin ile biten ifadeler dilek mahiyetinde olduğundan hakaret sayılmaz.
TCK M.125'e göre hakaretin tanımı şu şekilde veriliyor.Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etme veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran nitelikte fiilde bulunmak.Hakaret suçunun oluşabilmesi için, kişiye somut bir fiil veya olgu isnat edilmelidir.
Bu nedenle aktarılan tümcede hakaret fiili yoktur.
Acıma duygusunu ifade ediyor ; "Sana acıyorum" demek aşağılamak anlamına gelmez mi? Aşağılamakla hakaret arasındaki fark nedir, hukuken ceza alma bağlamında yani?
Bora abim yazmış ya "somut bir fiil veya olgu" isnat etmesi gerekir. Birine acımak onu aşağılamak sayılmayacağı gibi hakaret de sayılmaz. "Benden nefret et ama acıma" kimin sözüydü bu hatırlıyor musun? :)
Aşağılamak sövme suçu kapsamına giriyor.Acımak ile aşağılamak çok farklı.
Acımak kavramı içinde merhamet duygusu varken, aşağılamak kavramı küçültücü davranışlarda bulunmayı içeriyor.
Kanun, "sövme" fiilini tanımlamamıştır. Sövme, dilde, "1.Sövmek işi, sövgü, küfretme, 2.Bir kimsenin namus, onur ve kişiliğine yapılan her türlü saldırı" olarak tanımlanmaktadır. Doktrinde ve uygulamada, bugüne dek, sövmeden, bir kimseye "küfür etmek", o kişiye aşağılayıcı bir "sıfat" izafe etme anlaşılmaktadır.
Aşağılama sövme suçu kapsamında yer aldığı için aşağılayan kişi bu suçtan yargılanır.