Kooperatiften site yöneticiliğine geçiş
Merhabalar...
51 daireli 24 üyeli kooperatif'ten 2009 mayıs ayında 1 daire satın aldım.fakat daireler bitmiş durumda çevre düzenlemesi ve havuz yarım bırakıldı.kooperatif üyeleri en son 2009 temmuz ayında yapmış oldugu genel kurulda havuzun yapılmaması için karar almış ve kooperatifin feshine karar vermişler. aynı ay içinde site yönetimi kuruldu ve aidatlar toplanmaya başlandı.
Benim sorum; kooperatif yapması gerekenleri yapmadan fesh olabilirmi?, kooperatif tamamlanmadan site yönetimi kurulabilirmi? Havuz inşaatını ve çevre düzenlemesi kooperatife ait olmasına rağmen daire satın alan kişilerden de para toplanması söz konusu bu konular hakkında ne yapabiliriz?
Vereceğiniz Bilgiler için şimdiden teşekkür ederim...
Cevap: Kooperatiften site yöneticiliğine geçiş
Alıntı:
kadocukk rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar...
51 daireli 24 üyeli kooperatif'ten 2009 mayıs ayında 1 daire satın aldım.fakat daireler bitmiş durumda çevre düzenlemesi ve havuz yarım bırakıldı.kooperatif üyeleri en son 2009 temmuz ayında yapmış oldugu genel kurulda havuzun yapılmaması için karar almış ve kooperatifin feshine karar vermişler. aynı ay içinde site yönetimi kuruldu ve aidatlar toplanmaya başlandı.
Benim sorum; kooperatif yapması gerekenleri yapmadan fesh olabilirmi?, kooperatif tamamlanmadan site yönetimi kurulabilirmi? Havuz inşaatını ve çevre düzenlemesi kooperatife ait olmasına rağmen daire satın alan kişilerden de para toplanması söz konusu bu konular hakkında ne yapabiliriz?
Vereceğiniz Bilgiler için şimdiden teşekkür ederim...
Kooperatifin fesh edilmesi sadece genel kurulun vereceği bir karar değildir. Öncesinde; aleyhindeki davalar sonuçlanmış, iskanı alınmış ve mülkiyete geçiş sürecine girilmiş ve tasfiye kurulu kurulmuş olması gerekir. Proje değişikliği (havuz) belediyeler tarafından onaylanır. Sadece genel kurulun karar alması yeterli değildir.
İkinci sorunuz ile ilgili olarak ben de forumda bir başlık açmıştım. Site yönetimine geçiş ile ilgili bazı yasal anlaşılmazlıklar var. 5711 sayılı kanuna göre oluşturulabilen site yönetimleri, halen 1163 sayılı kanuna bağlı kooperatiflerde kurulamamasına rağmen bazı kooperatiflerin site yönetimine geçtiği, kooperatifin tüzel kişiliğini devam ettirirken site yönetiminin de faaliyete geçerek aidat topladığı ve ortak genel giderleri karşıladığı görülmektedir. Bana sorarsanız, çift başlı yönetimlerde sıkıntılar olacağını düşünerek, kooperatif kendini fesh etmeden site yönetimine geçemez.
Kooperatifinzden daire alan kişiler, eski maliki ile birlikte yönetim kuruluna başvurup üyelik devir teslimi yapmadı ise halen kooperatif üyesi değillerdir. Borçlar eski üyenindir. Yani, kooperatiften daire satın almak demek, kooperatife de doğal olarak üye olmak demek değildir.
Cevap: Kooperatiften site yöneticiliğine geçiş
Kooperatif genel kurulu havuz yapılmamasına karar verip kooperatifin tasfiyesine karar vermiş olma durumu tamamen doğal bir durumdur. Genel kurul kararı genel kurulda oy birliği veya oy çokluğu ile alınmaktadır. Kooperatiflerin en yetkili organıdır. Bazı kooperatifler yaptığı konutları kaba inşaat halinde teslim etmektedir, bu durum tamamen üyelerin genel kurulda vereceği karara bağlıdır. Kooperatifler anahtar teslimi bitirip teslim edecek diye bir şey yok. eğer siz kooperatif üyesi iseniz genel kurul kararından itibaren 1 ay geçmemek koşulu ile ilgili genel kurul kararının iptalini isteyebilirsiniz ,üye değilseniz böyle bir dava açma hakkınız yok. Gelelim ikinci sorunuza anladığım kadarıyla siz kooperatife üye değilsiniz. Siz bu evi alırken yazılı bir sözleşme yapıp havuzun ve çevre düzenlemesinin kooperatif üyeleri tarafından ödenecek aidat karşılığı kooperatif yönetimince yapılacaktır maddesi koyarak imzalanmamışsa ilgililer arasında zaten site yönetimi kurulmasada oraya çakılacak her çivinin hisseniz oranındaki masrafı size aittir. kooperatif yönetimi istediği zaman üye olmasanızda bu parayı sizden talep edebilir. Site yönetimi kurulurmu sorunuza ise toplu konut olarak yapılan konutların kullanılımına başlandığı tahrihden itibaren kat mülkiyetine geçene kadar geçici yönetim oluşturulabilir ve ortak giderler avans olarak toplanabilir.