Nafaka Tazyik Cezasında Karar Düzeltme
Merhaba;
Eşimle 2001 yılında bir protokol yaparak boşandık. Yaşadığım bir takım maddi zorluklar, işsizlik, eski eşim çalıştığı ve benden talep etmediği için sekiz yıl boyunca kendisine nafaka ödemedim. Ancak, eski eşim, geçen yıl Mayıs ayında avukatı aracılığı ile icradan ödeme emri gönderdi. Bunu takiben maaşımın dörtte biri birikmiş nafaka borcu için kesilmeye başlandı.
Bununla da yetinmeyen eski eşimin avukatı Ağır Ceza'da dava hakkımda dava açmış. Birikmiş nafaka borcu çok olduğu ve mahkeme emrine uymadığım içn hakkımda üç aylık tazyik cezası verildi. İtiraz ettik ama kabul edilmedi.
Bu durumda, sorularım şunlar:
1. Temyize gidersek tutuklanma durumu (temyiz mahkemesi yeniden görülünceye kadar) ortadan kalkar mı?
2. Temyizde kazanma şansımız nedir?
3. Bu tür davalarda karar düzeltme istenebilir mi?
Teşekkürler,
Tanra
Cevap: Nafaka Tazyik Cezasında Karar Düzeltme
Bu dava ağır cezada görülmez, yanlış bilgi verip doğru bilgi bekliyorsun. Kanun yolları mahkemesine göre değişiyor.
Cevap: Nafaka Tazyik Cezasında Karar Düzeltme
Merhaba;
Ağır Ceza veya değil. En nihayetinde, nafakayı ödemediğimden dolayı hakkımda verilen üç aylık tazyik cezası var. Aklımda ağır ceza olarak kalmış. Azarlar gibi bir tavır takınmanız gerekmiyor. En nihayetinde, bu durum çok canımı sıkıyor ve tüm hayatım buna bağlı; hapse girersem ne ailem kalacak, ne de işim.
Şimdi, eski eşime olan nafaka borcum için maaşımdan kesilen miktar + aylık nafaka ödemesi, benim aylık gelirimden fazla. Biz de buna itiraz edip dava açmıştık zaten. Bu hapis cezasının da bu davayı beklemesini rica ettik. Ancak, hakim bey, direkt hapis cezasını verdi. İtiraz ettik, itirazımız da kabul olmadı. Yani, durumum çözüme ulaşmazsa hapse giriyorum.
Bu şartlar altında seçeneklerim nedir?
- Konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürebilir miyim? Çünkü; ortada benim yaşamsal haklarımı engelleyen, benim gelirimi ve gücümü aşan bir durum var.
- Hukuki süreç tamamen bitmiş midir? Yani, bu hapis cezasını temyiz etmenin, temyiz etsek de kazanmanın veya bir şekilde durdurmanın bir yolu var mıdır?
Bu konu benim için önemli. Yardımlarınızı rica ediyorum.
Teşekkürler,
Tanra