Zorunlu mesai ve yazılı uyarı
merhaba, çalıştığım işyeri bize girişte dediki ilk 2ay deneme süreci sonra prim alacaksınız peki dedik evrakları verdik başladık fakat hiçbir sözleşme anlaşma imzalamadık, aradan 2hafta geçti bize söylenenden fazla saat çalıştırlmaya başlandık yani zorunlu mesai yaptık bu sırada özürsüz 1gün işe gitmedim benden rapor istediler raporum yok dedim ozaman ya yazılı uyarı alırsın yada mesailerine sayarız dediler, benim bildğim üstüste 3gün gitmezsen uyarı alırsın yanlışmı biliyorum ve şuanda hakkımı nasıl aramam lazım?
Cevap: Zorunlu mesai ve yazılı uyarı
Ne konuda hak?
Fazla çalışma ; haftalık 45 saati geçen süredir, günlük çalışma süresini 3 saat geçmiş olsanız da, haftada 1 gün devamsızlık yaptıysanız 45 saatlik yasal süreyi tamamlayamayacağınızdan fazla çalışma ücretiniz de olmayacaktır doğal olarak.
Alıntı:
zeus1907 rumuzlu üyeden alıntı
merhaba, çalıştığım işyeri bize girişte dediki ilk 2ay deneme süreci sonra prim alacaksınız peki dedik evrakları verdik başladık fakat hiçbir sözleşme anlaşma imzalamadık, aradan 2hafta geçti bize söylenenden fazla saat çalıştırlmaya başlandık yani zorunlu mesai yaptık bu sırada özürsüz 1gün işe gitmedim benden rapor istediler raporum yok dedim ozaman ya yazılı uyarı alırsın yada mesailerine sayarız dediler, benim bildğim üstüste 3gün gitmezsen uyarı alırsın yanlışmı biliyorum ve şuanda hakkımı nasıl aramam lazım?
üç gün üst üste gitmemeniz durumunda imzalamamış olsanız dahi iş aktiniz fesh olunur. Ayrıca deneme süresinde iseniz ve memur kadrosundaysanız fazla çalışma yapmak konusunda fazla yapılabilecek birşey yok, ancak iş kanununa göre fazla çalışmalarınız için rızanızı yazılı olarak (imza) almak zorundadırlar. Özürsüz gelmemeniz durumunda mesailerinizden elbette sayılacaktır, çünkü haftalık çalışma sürenizi doldurmanız (45 saat) esastır.
Saygılar
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Ne konuda hak?
Fazla çalışma ; haftalık 45 saati geçen süredir, günlük çalışma süresini 3 saat geçmiş olsanız da, haftada 1 gün devamsızlık yaptıysanız 45 saatlik yasal süreyi tamamlayamayacağınızdan fazla çalışma ücretiniz de olmayacaktır doğal olarak.
söylemek istedğim yanlış anlaşıldı, hak dediğim zorunlu mesai konusundaydı, zorunlu mesaiyi red etme hakkım yokmu,
diğer konuda itirazım yok fakat anlamadığım bahsi geçen yazılı uyarının sadece 1gün izin işe gelmemeyle bağlantılı olup olamayacağı.
Sadece 1 gün için devamsızlık, veya ard arda birkaç gün sadece geç gelmek, ya da 17gün devamsızlık, farketmez.İşveren yazılı uyarıda bulunup, savunmanızı isteyebilir.
Çalışmadığınız günün ücretinin kesilmesi normal olandır.Fazla çalışma ücretlerinden kesilmesi de normal olandır.Aksi durumda, haftanın 6 gününden 4 gününde 4er saat fazla çalışmanız olsa, 2 gün hiç çalışmasanız,her hafta 2 gün eksik çalışmanıza rağmen aynı ücreti almış olacaksınız.Bu durumda devamsızlık yapmayan ama fazla çalışmaya da kalmayana karşı haksızlık olmaz mı?