Tebligat yapılmayan borca avukatlık parası
merhabalar efendim. benim kızımın öğrenci iken aldığı kredi kartına son aylarda hiç ödeme yapamamış. limiti 200 tl. bana bunu söylediğinde bankaya hemen gidip 50 tl yatırdım. daha sonra maaşımı alınca da hepsini yatırmak için bankaya gittiğimde bana borcun 255 tl ye çıktığını söylediler. ben borcu ödedim. borç sıfırlandı dimi diye sorunca da bana beklememi söyledi ve bir yerleri aradı. daha sonra bana kartın kanuni takibe düştüğünü ve ödediğim bu paraya ek olarak ta 170 tl avukat vekalet ücreti ödemem gerektiğini söyledi. ben şok oldum. kızımın eline geçen bir tebligat yok. borcun icraya verildiğinden haberimiz dahi yok. kızım bankaya dilekçe yazarak istenen bu paranın hangi borca dair istendiğini sordu. banka görevlileri telefonla aradı ve tüm bunların dışında 10.35 tl lik te dosya masrafı istediler. Bankaya gittiğimizde de dilekçeye yazılı olarak cevap talep ettik ama bunun mümkün olmadığını söylediler. şimdi biz şaşırdık kaldık. elde yok avuçta yok. kıt kanaat o borcu ödedim kızımın diye sevinirken bu çıktı karşıma. şimdi benim anlamadığım bu durumda vekalet ücreti yasal mıdır? Kızıma herhangi bir tebligat falan ulaşmamış.
Cevap: Tebligat yapılmayan borca avukatlık parası
Borcu ödediğinizde aldığınız makbuzları iyi saklayın. Tebligat gelirse 7 gün içersinde ilgili icra dairesine yazılı ( borca, faizine, avukatlık ücretine, borcun tüm ferilerine ) itiraz dilekçesi verin. Bu takibi durdurur ve karşı taraf alacağını ispat etmek için icra hukuk mahkemesinde kızınıza karşı dava açmak zorunda kalır. Tebligat yapılmadan borcu ödediğiniz için kazanma şansınız yüksek olur.
sayın ahmet 63 eğer borcu ödemeden önce icra takibi başlatılmışsa tebligat yapılması önemli değil bu durumda üzülerek ifade edeyim 170 TL yi ödemek zorunda kalacaksınız...
2010 Avukatlık Asgari ücret tarifesi Madde 5 - Borçlu itiraz süresi içerisinde borcunu öderse tarifeye göre belirlenecek ücretin dörtte üçü takdir edilir. Maktu ücreti gerektiren işlerde de bu hüküm uygulanır.
Eğer sizin bankaya yaptıgınız ödeme icrai takip tarihinden önce ise bu ücrete hak kazanamaz çünkü icrai takip yapılmadan tutarı ödemişsiniz.
Ancak icra takibi bankaya ödemenizden önce açılmış ise hem avukatlık ücretinin hemde harç ve masrafları ödemeniz gerekir.Saygılarımla.