Kooperatif Hesap Tetkik Komisyonu
Ben bir hukukçu değilim. Ama bugüne kadar yaşadığım deneyimlerden dolayı bazı bilgileri, ihtiyaç duyan arkadaşlara yardımcı olmak adına paylaştım. Ancak benim de bilmediğim ve araştırmama rağmen bulamadığım bazı hususlar oluyor. Şimdi aynı yardımı siz değerli hukukçu arkadaşlardan bekliyorum.
Konut Yapı Kooperatifinde genel kurul kararı ile oluşturulmuş ve raporunu hazırlamış bir Hesap Tetkik Komisyonu ile ilgili, aşağıda sıralayacağım sorular hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yasal dayanakları ile birlikte cevap bekliyorum. Şimdiden, cevap yazan değerli hukukçu arkadaşlara teşekkür ederim.
Hesap Tetkik Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, maddi tazmin gerektiren suç unsurları tespit edildiyse;
1. Hakkında suç isnat edilen eski yönetim ve denetim kurulu üyeleri, genel kurulda kendilerine dava açılması hususunda alınacak kararda oy kullanma hakkına sahip midirler?
2. Eski yönetim ve denetim üyelerine, kurul olarak değil de, birisi veya birkaçı için dava açılabilir mi?
3. Raporun genel kurulda kabul edilmemesi durumunda, dörtten az olmamak kaydıyla üyelerin en az onda birinin yapacakları müracaat ile yönetim kurulu dava açabilir mi? Ya da müracaata gerek kalmadan, denetim kurulu veya yönetim kurulu kendiliğinden harekete geçerek dava açabilir mi?
4. Davanın açılması ile birlikte, suç isnat edilen eski yönetim ve denetim kurulu üyelerinin mal varlıklarına ihtiyati tedbir koyulabilir mi?
5. Haklarında rapor hazırlanan söz konusu üyelere dava açılmadan önce, raporun birer sureti verilerek savunma hakkı tanınır mı? Bu hak tanınırsa, bu hak hangi tarihten kaç gün önce olmalıdır ve savunmalarını kime yapmalıdırlar?