Eski ders kitabı ve Cd'lerin satışı hakkında
Merhaba,
Öncelikle belirtmeliyim ki , AÖF Kamu Yönetimi 3. Sınıf öğrencisiyim.
Malumunuz , biz AÖF okuyan öğrenciler birçoğumuz bir yandan iş hayatında bir yandanda dersler arasında boğuluyoruz.Okuyabilmek için gerek yardımcı kitaplar gerekse Cd setleri alıyoruz.Üst sınıfa geçtiğimizde ise ücreti karşılığında almış olduğumuz bu ekipmanları , yeni kitaplar alabilmek için finansman yaratmak adına uygun bir fiyata satıyoruz.
Esas konu şu ; çok yaygın bir alışveriş sitesinde geçen seneden kalan Cd setimi satışa çıkardım.Ve bugün o sitede şöyle bir mesaj aldım.
Yasal olmayan yollarla şirketimize ait ürünlerin satışını, dağıtımını yaptığınız tespit edilmiştir.
Konuyla ilgili yasal işlem başlatılmıştır.
İ..........F Eğitim Merkezi Yetkilileriyle Görüşmek için
0212 428 .. .. K...... Bey’le görüşebilirsiniz…
Dağıtım demişler ama öyle birşey yok.Parası ile aldığım şeyi satıyorum.Bu şekilde satış yapan sadece bende değilim.Binlercesi var.
Ben yaptığım şeyin yanlış olduğuna inanmıyorum zaten.
Sizler ne diyorsunuz?
Not:Uygun olması açısından reklam içeriği taşıyabilecek isimler ve telefon numaraları mesajda gizlenmiştir.
Cevap: Eski ders kitabı ve Cd'lerin satışı Hk.
Eşyalarınızı ikinci el olarak satmanıza engel olan bir yasa yok. Toptan olarak x kitabını satıp, dağıtıyorsanız, veya aynı kitaptan 10 tane satıyorsanız belki haksız rekabet olarak düşünülebilir. Üstelik kitaplarınız, cd setiniz de kullanılmış ise bahsi geçen firmaya ancak, saçmalıyorsunuz derim. Microsft Windows gibi kişiye mi lisanslı bu ürünler, alan kişiden başkasına devri yasaktır diye bir sözleşmeniz mi var?
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.Bende öyle düşünmüştüm.
Sorun, aldığınız ürünün lisanslı olup olmaması.
telif hakkı, lisans falan diye hukuki konularda boğulmadan şöyle söyleyeyim.
Siz, kütüphaneden bir kitap alırsanız, yanızca okuma hakkını alıyorsunuz. Eğer kitabı satın alırsanız, o kitap üzerinde dilediğiniz gibi tasarrufta bulunabilirsiniz. Ancak çoğaltıp satmanız yasaktır.
Cd setlerini de para verip aldığınız görei sizin malınızdır. İster satarsınız ister yakarsınız. Ancak, aldığınız bu cd setleri, yasal ve lisanslıysa bu geçerli.
Yani birilerinin yasadışı kopyaladığı cd leri siz satın alsanız da, kanunen himaye edilmezsiniz. Doğal olarak bunu sizen kişinin suç işlemiş olduğu gibi, siz satarken de suç işliyor olacaksınız.
Ragıp Bey,
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.Zaten bu CD'leri temin ettiğim firma bu iddiayı ortaya atıyor,yani orjinal lisanlı ürünler.Çoğaltım yada dağıtımda yapmadığım için yasal olmayan birşey yokmuş demekki.Tekrar teşekkürler.
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
Eşyalarınızı ikinci el olarak satmanıza engel olan bir yasa yok. Toptan olarak x kitabını satıp, dağıtıyorsanız, veya aynı kitaptan 10 tane satıyorsanız belki haksız rekabet olarak düşünülebilir. Üstelik kitaplarınız, cd setiniz de kullanılmış ise bahsi geçen firmaya ancak, saçmalıyorsunuz derim. Microsft Windows gibi kişiye mi lisanslı bu ürünler, alan kişiden başkasına devri yasaktır diye bir sözleşmeniz mi var?
windowsu da satabilirsiniz. engel yok yaw. ancak ben hem pc işi de bir ara yaptığım için kişiye değil de pc ye alınan lisanslar pc ile birlikte satılmalıdır.
marka pc lerde böyle.
microsoftun satış yasağı bana göre bu manada yoktur.devir yasağı daha farklı algılanmalıdır.varsa da beni bağlamaz. kendisini bağlar. ben faturalı olaral ayrı olarak veya bir pc için aldığım aldığım işletim sistemimi işyerimin kapanması .vs. nedenler nedeniyle satabilirm. tabi usulune uygun şekilde .