Memur eşin aldatması ve kınama cezası
Merhabalar...
Mesleği öğretmen olan müvekkilim, eşinden boşanıyor. Boşanma davasında vekaletini ben üstlendim. Sorum şu: Müvekkilim eşini aldatmış olduğu için eşi onu Milli Eğitim Müdürlüğüne şikayet edeceğini söylüyor. Eğer şikayet gerçekleşir ve doğruluğu ispatlanırsa, verilecek ceza (tahmin ediyorum ki bu kınama cezası olacaktır) yer değiştirme mi yoksa başka bir ceza mı olacaktır? Daha önce hiç idari bir durumla ilgili hukuki bir ihtilaf çözmediğim için soruyu daha da genelleştireyim: Kınama cezası verilebilir mi? Verilirse nasıl? Hangi ispatlar geçerli olacaktır?
Cevap: Memur eşin aldatması ve kınama cezası
Sayın meslektaşım, maalesef bu tip olaylarda disiplin cezaları verilmediğini söylemem mümkün değil. Ancak bu tip olgularda ve cezalarda yanlış hesabın Danıştay'dan döndüğünü söylemek de mümkün.
Teşekkürler meslektaşım. Zaten ceza verilebileceğini müvekkilime de söyledim ama daha önce böyle bir idari meseleyle uğraşmadığım için yalan söylemek istemedim. Teyit etmiş oldum teşekkürler.
Alıntı:
Av. T. Argun Sezer rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar...
Mesleği öğretmen olan müvekkilim, eşinden boşanıyor. Boşanma davasında vekaletini ben üstlendim. Sorum şu: Müvekkilim eşini aldatmış olduğu için eşi onu Milli Eğitim Müdürlüğüne şikayet edeceğini söylüyor. Eğer şikayet gerçekleşir ve doğruluğu ispatlanırsa, verilecek ceza (tahmin ediyorum ki bu kınama cezası olacaktır) yer değiştirme mi yoksa başka bir ceza mı olacaktır? Daha önce hiç idari bir durumla ilgili hukuki bir ihtilaf çözmediğim için soruyu daha da genelleştireyim: Kınama cezası verilebilir mi? Verilirse nasıl? Hangi ispatlar geçerli olacaktır?
Merhaba
Maalesef idari soruşturmalarda ceza tayinleri muhakkikin görüş ve bakış açısına ve teklifine göre veriliyor.Bazen bu tür konuyu subuta ermesi halinde verilen teklif 657.s. DMK'nu 125/B(d) "Hizmet dışında Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak,"olarak KINAMA cezası olarak verilirken ,bazende 125/E g) "Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak," Karşılığı Devlet memurluğundan çıkarma olabiliyor.Ancak hangi ceza verilirse verilsin Danıştay'ın bu yüzden verilen cezaları iptal eden içtihatları vardır.
Ancak disiplin soruşturmalarında disiplin cezasının yanında bir de idari teklif vardır.Yani görev yerini değiştirme.Bu da verilen disiplin cezasına bağlı değildir.Bazen UYARMA cezası ile dahi görev yeri değiştirilmektedir.Özellikle 5442 sayılı İl özel idaresi kanunu 8/C maddesi yani vali'nin taktir yetkisi ile çok rahat bir şekilde görev yeri değiştirilebiliyor.Zaten bazı müfettişler son yıllarda bunu bildikleri için genelde görev yerinin değiştirilmesi teklifini 5442 s.İl özel idaresi kanunu 8/C md. göre yapıyorlar.
Ancak dediğim gibi Danıştay'ın bu konuda verdiği bir çok bozma kararları vardır.
Saygılar