Boşanma durumunda TC vatandaşlığı başvurusunun akibeti
Sayin Hukuki net forumun yonetici ve uyeleri,
Oncelikle boyle bir sitenin olmasi beni cok sevindirdi. Karsi karsiya oldugum sorunun cevabini hicbir yerde bulamadim burda bulmayi umut ediyorum.5 sene onde 2004 senesinde TC vatandasi esimle evlendim. Bir birimizi 10 senedir taniyoruz. Universite yillarindan beri beraberdik. Evliligim baslangictan beri bir cok problemle karsilasti. Maddi manevi ve s. Ben bir sureligine calismak icin Rusya Federasyonuna gittim, orda 3.5 sene calistim. Tum bu sure icerisinde esimin nafakasini oduyor, mutemadiyen Turkiyeye geliyor ve onunda Rusyaya gelmesini sagliyordum. 2008 senesinde Turkiyeye geri donus yaptim ve artik vatandasliga bas vurmaya karar verdim. 2009 Subat ayinda tum evraklarimi toparlayip Nufus mudurlugune teslim ettim. 1996 dan beri Turkiyede olmama ve sicilimin tertemiz olmasina ragmen(1996-2002 arasi universite ve dil egitimi) surec cok yavas surdu. Fakat sorun bu degil asil sorun su: esimle ayrilmayi karar verdik ve o dava acmaya kararli. Bana Vatandasligim konusunda kesinlikle yardimci olmayacagini soyluyor. Kendisine gore hakli sebepleri vardir.
Lutfen benim soruma cevap verin:
Bu kadar sene Turkiyede yasiyorum kulturunu hayat tarzini benimsemisim, burda yasamak burda yaslanmak isitiyorum. Esim bana Vatandasligim konusunda destek olmayacagini soylese ne yapabilirim baslanmis sureci devam ettirmek icin? Bosanmayi kabul etmesem bir sey degisir mi? Tavsiyeniz nedir nasil cozmeliyim durumumu?
Saygilarimla,
Cevap: Bosanma durumunda TC vatandasligi basvurusunun akibeti
T.C. Aile hukukuna göre yabancı ile evlilik yapılması durumunda ilk ve en önemli olan 3 yıl resmi olarak beraber olmaları şartı aranır. 3 yıl sonunda eşinizin talebi ve sizin isteğiniz ile vatandaşlık işlemlerine basvurabılırsınız. Yani eşinizin sizin T.C. vatandaşlıgına gecmenizi istemesi lazım.
Mehmet Turhan
Cevap: Bosanma durumunda TC vatandasligi basvurusunun akibeti
Alıntı:
cacador rumuzlu üyeden alıntı
T.C. Aile hukukuna göre yabancı ile evlilik yapılması durumunda ilk ve en önemli olan 3 yıl resmi olarak beraber olmaları şartı aranır. 3 yıl sonunda eşinizin talebi ve sizin isteğiniz ile vatandaşlık işlemlerine basvurabılırsınız. Yani eşinizin sizin T.C. vatandaşlıgına gecmenizi istemesi lazım.
Mehmet Turhan
Mehmey bey,
Cevabiniz icin tesekkurler. Bosanma davasi ile beraber esim vatandasliga gecmemi engelleyecegini bildirdi. Fakat benim Turkiyede bulunma surem 13 sene. TC vatandasi ile evlilik suresi 5 sene. Bu durumda lehime bior karar soz konusu olur mu vatandaslik basvurumda? Ayrica basvuru tarihinden 1 sene gecmek uzere fakat evraklarim henuz nufus mudurlugune bile gonderilmemis. Bu gecikmeye sikayet icin bir mevkii var mi?
Cevap: Boşanma durumunda TC vatandaşlığı başvurusunun akibeti
T.C. Vtandaşlık başvurusu için 5 yıllık ikamette bulunduğunuza dair belgelerle basvurun evlilik belgeleri ile basvuru yaparsanız gerekli şartları yerine getirmediğiniz için vatantdaşlık başvuruzunuz reddedilebilir. 5 yıllık oturma izni ile T.C. de ikamet eden yabancı şahıslar başvuruları ile T.C vatandaşlıgına gerekli özellikleri taşımaları dairinde vatandaşlık hakkı verilir. Fakat bu sürec evlilik ile alacağınız sonuctan daha sancılı ve uzun sürebilir, hatta reddedilebilir .
Reddedilmesi olmayacağı anlamına gelez, sadece bir üst mahkemeye basvurarak tekrar incelenmesini talep edebilirsiniz...
Benim bildiğim bukadar. Eğer tam bilgi veremediysem bir avukat arkadaştan yardım alabilirsiniz..Saygılar.
Mehmet TURHAN