Davayı kazanan benim, cezayı ödeyen yine benim
Merhaba; iki yıldır devam eden davam geçen ay sonuçlandı ve bilirkişiden gelen raporlar doğrultusunda alcaklarım tespit edilerek mahkeme sonlandırıldı.
Yurtdışında ikamet eden işverinin türkiyedeki avukatıda itiraz etmeyerek davayı sonlandırdı ancak sözüm ona kazandığımız davanın yine cezasını çekiyorum.
Mahkeme yazılı kararı çıkartmak için 800 TL tutarında karar harcı istiyor. Normalde bunu kaybeden tarafın yatırması lazım ancak kaybeden, taraf banane kim açtıysa davayı o yatırsın gelsin bizden alsın diyor.
Mahkemede ben paramı almadan karar marar vermem kimseye diyor.
Benim avukata zaten avukat lazım, dünyadan haberi yok, sözleşme yaptığımız için elimiz kolumuz bağlı zaten...
Bu nasıl hukuk sistemi? Haklının hakkını ceza ödeyerek aradığı başka bir ülke varmı?
Davayı açtığımızdan beri, dava açma harcı, bilirkişi harcı, ıslah harcı vs.v.s ödedik durduk ama artık canımıza tak etti, beş kuruş daha ödemek istemiyorum helde mahkemede ben haklı çıkmışsam..
Karşı taraf ödeme yapmayacağı için muhtemelen icraya gideceğiz ve orada da kimbilir ne kadar ödeme yapacağız.
Ayrıca benim internette yaptığım bir araştırmada şöyle bir bilgiye ulaştım:
17 Temmuz 1964 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 11756
Kanun No: 492
BEŞİNCİ BÖLÜM
Madde 33 – İş mahkemeleri tarafından işçiler lehine hükme bağlanmış olan hak ve alacakların takibinde işçilerden hiç bir harç alınmadan gerekli işlem yapılır. Bu harçlar işçi haklı çıktığı takdirde takip sonucu hesap edilerek ayrıca bir hükme hacet kalmadan borçludan tahsil olunur.
Ortada böyle bir madde varken mahkeme bizden neyin harcını istiyor?
Sorularım şunlar:
1 - Mahkemeye bu harcı ödemeden kararı çıkarttırmam mümkün mü?
2 - İcraya gidersek ne kadar yada yüzde kaç icra harcı ödemek zorunda kalcağız?
Cevap: Davayı kazanan benim, cezayı ödeyen yine benim
Harcı ödemek zorunda değilsiniz. Türkiye AİHM de bu konuda bir kez mahkum oldu üstelik bir iş davası dolayısıyla. Size kararı vermeyen mahkeme görevlisi her kim ise ona Ülger-Türkiye http://www.inhak-bb.adalet.gov.tr/aihm/karar/ulger.doc davasını hatırlatın.
Fırat bey,
4 iş mahkemesi kararımda Ülger-Türkiye kararını uygulattım, aslında biraz da şanslı olduğumu düşünüyorum. Ancak hakimlerdeki genel eğilim AİHM kararına rağmen harcı davacıdan almak yönünde. Onlar da müfettiş raporlarını emsal gösteriyorlar.
Peki bu beyin avukatına avukat bulma sorununa ne yapacaksınız?