Tazminat Davası Açma Hakkı
2004 yılında Azerbaycan'daki bir üniversitenin Müzik Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. YÖK denklik belgeme müzik öğretmenliği yerine sadece müzik yazdığı için ilk yıl kpss puanım yettiği halde atanamadım. 2006 ocak ayında idare mahkemesine dava açtım. davayı 2007 ağustos ayında kazandım. ve YÖK tarafından karar doğrultusunda yeni denklik belgem verildi. ve kpss sınavını kazanınca atamam yapıldı. şua nada 2007 aralık ayından beri öğretmenim. YÖK sonra temyize gitti onu da kazandım. en son karar düzeltme vardı onu da aralık 2009 da kazandım. şimdi tazminat davası açma hakkım var mı. ve ne kadar tazminat isteyebilirim. sadece maddi tazminat mı yoksa manevi tazminat davası da açabilir miyim. bunu nasıl hesaplayacağım. bilgi veririseniz sevinirim. saygılarımla
Cevap: Tazminat Davası Açma Hakkı
Karar düzeltme kararının size tebliği tarihinden itibaren 60. gün içinde idare mahkemesinde hem maddi hem de manevi tazminat davası açabilirsiniz. Anayasa'nın 125. maddesine göre idare kendisinin sebep olduğu zararı ödemekle mükelleftir. Maddi tazminatla ilgili olarak, maruz kaldığınız maddi zararlarınızı mahkemeye belgeler ve diğer delillerle ispatlamanız gerekmektedir. Manevi tazminatla ilgili olarak, idarenin hukuka aykırı işlemi nedeniyle ağır elem ve üzüntüye maruz kalmanız gerekir. Maruz kaldığınız ağır elem ve üzüntünün maddi karşılığını kendiniz belirleyerek dilekçenize yazacaksınız. Ancak maddi karşılık maruz kaldığınız üzüntü ve elemle orantılı olmalı ve sebepsiz zenginleşmeye neden olmamalıdır. Zaten mahkeme bunu lüzumlu addederse manevi tazminat miktarını kendisi takdir edecektir.
değerli arkadaşım verdiğin bilgiler için teşekkürler. Son olarak maddi tazminat davasında tutarı nasıl belglendirebilirim. ve nasıl belirleyebilirim. Manevi tazminat maddi tazminat tutarının kaçta kaçı kadar olabilir. Bu konuda da aydınlatırsanız çok sevinirim. Saygılarımla
Maddi tazminat davalarında talep edilecek tam tazminat miktarını belgelemek oldukça zordur. Zira davalı idarenin hukuka aykırı işlemi nedeniyle öğretmen olarak atanamadığınız tarihte müzik öğretmeni olarak atanmış birisinin Aralık 2007 tarihine kadar olan bordrolarının birer örneklerini bularak hesaplayacaksınız ve davalı idarenin hukuka aykırı işlemi nedeniyle hesapladığınız miktar kadar maddi kaybınız olduğunu iddia ederek maddi tazminat talebinde bulunacaksınız. Bu bordro örneklerini de mahkemeye sunacaksınız. Biliyorum bu çok zor bir iş. Eğer bahsettiğim bordro örneklerini bulamazsanız, hiç olmazsa idarenin hukuka aykırı işleminin tesis edildiği tarihle öğretmen olarak atamanızın olduğu 2007 Aralık ayına kadar olan zamanın kaç ay olduğunu hesaplarsınız ve bugün aldığınız maaşla çarparsınız bulduğunuz rakamı maddi tazminat olarak talep edersiniz ve takdiri mahkemeye bırakırsınız. Ben başkaca bir çare olduğunu düşünmüyorum. Maddi tazminatla manevi tazminatın ilgisi yoktur. Bunlar ayrı ayrı şeylerdir. Bu nedenle de maddi tazminat ile manevi tazminat arasında oran bulunmaz.
İdari yargıda ıslah müessesesinin olmadığını, fazlaya ilişkin haklarınızı saklı tutamayacağınızı bu sebeple özellikle maddi tazminat hususunda hesap yaptırıp dava açmanızın sizin yararınıza olacağını unutmayın.
Alıntı:
turen02 rumuzlu üyeden alıntı
2004 yılında Azerbaycan'daki bir üniversitenin Müzik Öğretmenliği bölümünden mezun oldum. YÖK denklik belgeme müzik öğretmenliği yerine sadece müzik yazdığı için ilk yıl kpss puanım yettiği halde atanamadım. 2006 ocak ayında idare mahkemesine dava açtım. davayı 2007 ağustos ayında kazandım. ve YÖK tarafından karar doğrultusunda yeni denklik belgem verildi. ve kpss sınavını kazanınca atamam yapıldı. şua nada 2007 aralık ayından beri öğretmenim. YÖK sonra temyize gitti onu da kazandım. en son karar düzeltme vardı onu da aralık 2009 da kazandım. şimdi tazminat davası açma hakkım var mı. ve ne kadar tazminat isteyebilirim. sadece maddi tazminat mı yoksa manevi tazminat davası da açabilir miyim. bunu nasıl hesaplayacağım. bilgi veririseniz sevinirim. saygılarımla
turen02 arkadaşım... senden acil bir şekilde bilgi almam lazım. Bana yardımcı olurmusun?
ne bilgisi? nasıl yardımcı olabilirim size
Ben de taşıt kredisi alıcaktım kefil lazım, yardımcı olursanız sevinirim.
merhaba benimde size sorum olacak. ben 21 eylül 2009da giyim magazasında satıs personeli olarak işe başladım. 2 ocak 2010da magazanın sayımı yapıldı. eksik çıkan ürünler çalışanlardan kesildi. böylece ben işe hiç başlamadığım 10.5 - 11 ayın parasını vermiş oldum onun dışında kasadan çıkan her açığı bizden tahsil ettiler. magazamıza hırsız girdi kasadan parayı çaldı ve biz kamera kayıtlarını merkeze ve polise vermemize ragmen çalınan para bizden tahsil edilmeye çalışıldı ilk önce parayı verdik ama çok itiraz edince geri verdiler çünkü kamera kayıtları çok netti. bu yapılan yasalmı? en son olarakta benim annem ameliyat olacaktı ve ameliyattan sonra yaklasık 2 ay hiç iş yapmaması gerekiyor. benden baska bakabilecek kimse yok ben bu durumu müdürüme söylediğimde bana ' ben merkezi arıyorum sende istifanı yaz ' dedi bende yazdım ama çalıştığım 15 günün parasını işyeri bana vermiyor.aslında genel merkez tüm hakkımı verecekti sanırım müdürüm verilmemesini söylemiş ve neden böyle yaptı hiç anlamadım.ben satıslarımı yüksek tutmak için mesai olmadığı haldefazla fazla çalışıyordum ve satıs birincisiydim işten çıkmayı ben istemedim bir bakıma zorla çıkarılmıs oldum ve şimdi dava açmayı düşünüyorum.6 ayım dolmadı. herhangi bir hak elde edebilirmiyim yada ne bu konuyla ilgili ne yapmalıyım
ben bu siteyi ciddi bilirdim.... bu ne demek şimdi ben kefil mi olayım size?