Adam bütün kiraları alıyor!
Selam.. çok üzgün bir komşumuz var....kadıncağız kendi üstüne olan evlerinin kirasını kendi almak istiyor...ama kocası kiraları topluyor ve evine de bakmıyor...boşanırsan kendi malın senindir dedim ama kadın boşanmak da istemiyor...böyle bir durumda nasıl bir öneriniz olur? bu kadıncağıza ne diyeyim ben...?
Cevap: Adam bütün kiraları alıyor!
MK. m. 188’e göre her bir eş ortak yaşamın devamı süresince evlilik birliğini temsile yetkilidir. Ve herbiri diğerinin üçüncü kişilerle bu amaçla yaptığı hukuki ilişkilerden doğan borçlardan dolayı müteselsilen sorumludur.
Eşlerden birisi bu yetkisini kullanarak mali gelirlerinin çok üstünde alışveriş yaparak diğer eşi de aşırı bir borç altına sokarsa hakkını kötüye kullanmış olur. Bu durumda hakim diğer eşin temsil yetkisini sınırlayabilir veya kaldırabilir (m. 190).
Yukarıda maddeler sonucunda burada kadın mahkemeye başvurarak eşinin temsil yetkisinin kaldırılmasını talep edebilir.Mahkeme kaldırıldı diye karar verirse eşi kadının malı üzerindeki hakları kullanamaz.
Alıntı:
okan0128 rumuzlu üyeden alıntı
Selam.. çok üzgün bir komşumuz var....kadıncağız kendi üstüne olan evlerinin kirasını kendi almak istiyor...ama kocası kiraları topluyor ve evine de bakmıyor...boşanırsan kendi malın senindir dedim ama kadın boşanmak da istemiyor...böyle bir durumda nasıl bir öneriniz olur? bu kadıncağıza ne diyeyim ben...?
Hanımefendi bankada bir hesap açtırır. Kiracılarına birer tebligat göndererek bundan sonra kira paralarının ilgili banka hesabına yatırılmasını sağlar. Banka hesabından beyefendi paraları çekemez. hanımefendi de rahata erer.
Ancak.. beyefendi baskı uygulamaya başlarsa, şiddet ve baskı sonucunda parayı her halükarda hanımefendinin elinden alır. Sevgili hukukçu kardeşimizin yazdığı gibi yasa gereği beyefendinin yetkileri kısıtlansa dahi pratikte çözüm olmayacaktır.
Belki en sağlıklı olanı boşanmak.. yada kira bedellerinin banka hesabına yatırılmasını sağlamak..
teşekkür ederim ilginiz için....
Ayrıca burda MK 406'ya da dikkat çekilebilir diye düşünüyorum.
II. Savurganlık, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim
MADDE 406.- Savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır.
Ekonomik şiddet durumu var.
O halde 4320 sayılı yasa gereği bu şiddete son vermek de mümkün.
Önce sayın Dardayım'ın dediği yolu kiracılara karşı izlesin.
Sonra bulunduğu ilin Aile Mahkemesi'ne tüm bunları anlatan bir dilekçe versin. "Konu" kısmına "4320 sayılı yasa gereği koruma tedbirlerine karar verilmesi talebidir" desin.
Eşinin eve bakmaması sebebiyle nafaka talep etsin, parasının elinden alınmaması için hakimin uyarmasını da istesin.
Savurganlık had safhadaysa "tasarruf yetkisinin kısıtlanması" yoluna ayrı bir davayla gidebilir. Yalnız bu kolay verilen bir karar değil. Bu sebeple önce 4320'ye göre şansını denesin.