Cevap: Kefil ve rucu hakkı
Kefillik olgusu sizin ve asıl borçlunun banka ile imzaladıgı asıl sözleşmede zaten belli ve mevcuttur.Siz ödemenizi yaparken icra dosyasına ödeme yapacaksanız zaten kefil sıfatıyla ödeme yaptıgınız kolaylıkla tspit edilir.Eğer ödemeyi bankaya yapacak iseniz ödeme yaptıgınız dekonta sizin tarafınızdan belli miktarın ödendiğini asıl borçlunun borcu için ödendiğini derc ettiriniz.Ve bankadan alabiliyorsanız borcunuzun kalmadıgına ve ödemeyi kefil sıfatı ile sizin yaptıgınıza dair bir belge (ibraname) alınız.Daha sonra açacağınız bir dava ile (rücu davası) bu alacagı asıl borçludan tahsil edebilirsiniz.2-3 celsede sonuçlanır.
Saygılarımla.
Erol Bey açıklamalarınız için çok teşekkürler. Umarım bir sorun olmadan halledebilirim bu işi. ,
Konuya yabancı olduğum ve aradığım profosyenel yardımı bulunduğum bölgede bulamadığım için baya telaşlanmıştım. Acaba dekontları aldıktan sonra bir kaç avukata daha gitmelimiyim. İlk başta gittiğim avukatlar gerçekten isteksiz baktılar olaya. Hem alırsınız parayı dediler hemde kendiniz halledin dediler. :alala
Kefil olduğum tüketici kredisi borcunu ödedim Banka dekoontunda aynen şöyle yazıyor.
****/*** esas say. asıl borçlu ödemediğinden kefil olarak ***** ***** (ben) yatırmıştır.
Banka avukatı ile telefonda görüştüm. Size ödediğinize dair bir yazı gönderebilirim dedi. Fakat icra müdürlüğü (şehir dışı) sizin kefilliğiniz dosyada belli değil diyerek rucu belgesi veremiyeceğini söylüyor.( bankadan alınan yazının yeterli olduğunu açıklıyor.. sanırım uğraşmak istemiyor.)
Şimdi avukata gitmek istiyorum fakat mahrum bir bölgede olduğum için baya uzun bir yolculuk yapmam gerekiyor bu işlemler için . Oyuzden kafamdaki pürüzleri burada sormak istiyorum.
1. Rucu davası için belli bir zamanaşımı süresi var mı?( örneğin borç ödendikten 20 -30 gün sonra gibi)
2. Rucu davası için yukarıda belirttiğim banka dekontu ve banka avukatından alacağım borcun kefil tarafından kapatıldığı yazısı yeterli olur mu?
Şimdiden teşekkürler.
Borcu öder ödemez zaman geçirmeden elindeki belgeleri icraya koyabilirsin. Saydığın belgeler yeterlidir. İlamsız takip açarsın itiraz ederse itirazın iptali davası açarsın. Para borcu olduğu için ikametinin olduğu adliyeden işlem başlatabilirsin. Borçlunun olduğu adliyeye gitmen şart değil.
Cevap: Kefil ve rücu hakkı
Çok teşekkür ederim cevabınız için. Okulların tatile girmesiyle başlıyoruz bakalım icra takibine :alala
Banka dekontuna yazılan açıklamada bir yanlışlık varmıdır acaba?
****/*** esas say. asıl borçlu ödemediğinden kefil olarak ***** ***** (ben) yatırmıştır.
asıl borçlunun TC kim no ad soyad gibi bilgilerini girmem gerekirmiydi?
Avukat olsaydınız bir başka pratik yol daha önerebilirdim. Mesela A... T.... yapılır, yeni takip yapmak zorunda kalmazdınız. Ancak avukat olmadığınızdan bu hukuki bilgiyi size vermem. Avukatınız bilir zaten.
Bulunduğum bölgedeki avukatlar yardımcı olsaydı çoktan işlemleri başlatmıştım:ok Neyse ki tatil geldi, memlekete gidince sorarım avukatıma a....t.... ne demek diye
cevapınız için teşekkürler :)
Bir arkadaşımın 2 çocugu için ayrı ayrı bir vakıfdan ögrenci kredi alması için müteselsil kefil odum.ayrıca bir başka arkadaşımda aynı şekilde müteselsil kefil olmuştu.ancak borçlular ödemedi ve bana maaşımdan haciz edilmesi için yazı geldi.diger arkadaşın adresini tesbit edilemediği için ona haciz yazısı gelmemiş, aynı zamanda emekli memur.
benim sorularım aşağıdadır.
1- ben borcun tamamını ödersem toplam borçtan bir indirim söz konusu ollabilirmi?
2-rücu yapmam halinde ne gibi işlemler yapmalıyım ve nasıl ve nereye başvurmalıyım.