Yeğenimin vasiliği ve nafakası
merhaba! ablam eşinden boşandı ve 12 yaşındaki küçük kızı için nafaka davası açtı. küçük kız yani yeğenim aile içinde problemler olduğu için ablam; ablamla ben ortak karar alarak ve yeğenimin de rızasını alarak, bana yolladı ve bende kalıyor, eğitimini burada sürdürüyor. ben tek yaşıyorum ve öğretmenim. eniştemin kardeşi de ablamın avukatına gidip nafaka parasını annesine ve dayısına yollama parayı yerler demiş. sadece beril (yeğenim) adına giresun bulancaktan hesap açtırt sadece parayı beril çekebilsin demiş. parayı 12 yaşındaki bir kızın çekebilmesi mümkün mü? yanında vasisinin ya da velisinin olması gerekmez mi? büyük yeğenimin de sinirsel problemleri olduğu için bende 1,5 yıl kaldı. ben o zaman bile onun parasına dokunmadım ablam ne kadar para yolladıysa sadece yeğenime harcadım artı evdeki diğer tüm masrafları da zaten bendendi. şimdi yeğenim bende kalıyor gene aynı şekilde oluyor. eniştemin kardeşi hayatında beni 1 2 kere gördü ve konuştu.
bu durumda şahıs benim para yediğimi bilmesine olanak yok şahsa ben iftira davası ve tazminat davası açabilir miyim çünkü söylediği lafı ispat etmesi gerekiyor.
başka bir husus ablam mide kanserine yakalandı. ileri seviye değil ama sonuçta ölüm riski var. ben ablama istersen vasisi beni tayin et dedim. o da avukata sormuş önce babası gelir demiş. babası onay verirse bu olur demiş. bunu önermemin nedeni şu; beril bende 45 gündür kalıyor daha babası bir kere olsun aramadı (gerisinden bahsetmiyorum) ilerde vasisi kanunen olsa bile bugün kızını düşünmeyip te aramayan bir insan ilerde kızına nasıl babalık yapabilir. berilin vasisi ben tayin edilebilir miyim bu iki konu hakkında beni bilgilendirmenizi rica ediyorum. iyi çalışmalar...
Cevap: Yeğenimin vasiliği ve nafakası
Reşit olmayan yeğeninizin banka hesabından para çekme yollarını banka ile görüşmeniz daha uygun olur. Mümeyyiz küçüklerin kazandırıcı işlem yapabileceği haller vardır.
Eniştenizin sözü hukuki manada çok da ehemmiyet verilecek hakaret ve iftira değeri taşımıyor, daha çok bir şüpheyi ifade ediyor.
Vasi tayininde ana babasının muvaffakati gerekeceğinden vasiliğini almanız kolay olmayacaktır.
Cevap: Yeğenimin vasiliği ve nafakası
Öyle bir girişimde baba hem velayeti alır hem de anneden çocuk için iştirak nafakası bağlatır. Babanın velayeti alması için annenin mide kanseri olduğu için çocuğa bakmaması ve kardeşine göndererek kendisinin velayet görevlerini ihmal etmesi yeterli sebeplerdir.