Yoksulluk nafakasi ve diger anlasmali bosanma sartlarinin yerine getirilmemesi
Yurt disinda yasiyorum. Haziran 2009 tarihinde anlasmali olarak bosandik. O zaman esim bir baskasi ile suren gizli iliskisi yuzunden bir an once bosanip tekrar evlenebilmek icin anlasma sartlarini kendisi hazirladi . Su anda benimle bosandiktan onbes gun sonra evlendigi yeni karisiyla birlikte yasiyor.
Anlasmaya ve mahkeme kararina gore benim uzerime vermesi gerekli arabayi uzerime gecirmedi ve odemesi gerekli istege bagli ssk primlerini bu gune kadar odemedi. Yoksulluk nafakasi ve evimin kirasini bu gune kadar oduyordu ancak su anda kredi kartlarina cok borcu oldugunu onlari da odeyemeyecegini soyluyor. Iki kizim var 13 14 yaslarinda . Velayetleri babalarinda cunku yurt disindayiz ve okul ucretlerini babalarinin calistigi firma karsiladigindan oyle olmasi gerekliydi. Ancak velayetleri babada olmasina ragmen cocuklar benimle birlikte oturuyor ve babalari onlari sadece haftada bir kez goruyor. Ben gorusmelerini kesinlikle engellemiyorum bu babalarinin terchi. Tabi velayet babada oldugu icin cocuklarin masraflarini da babalari karsilamasi gerektigi halde herhangi bir odeme yapmiyor. Biz bu gune kadar bana odedigi yoksulluk nafakasi ile gecindik. Ancak su anda soyledigi gibi yoksulluk nafakasi v ev kiramizi odemezse zor durumda kalacagiz. bana is ara bul calis ben bu yuku kaldiramiyorum, bankalara cok borcum var diyor. . Bankalardan kontrol ettim kredi kartlari borcu gercekten var. Bana aramizda anlasalim sana daha az odeme yapayim vede sende calis cocuklarina sen de bak diyor.
1. Simdi bu durumda eger tekrar mahkemeye basvurursa nafaka indirimi veya iptali davasi acabilir ve nafaka odemeyebilirmi?
2. Bu gune kadar odemedigi ssk primlerim ve uzerime vermedigi araba icin ve bu aydan itibaren odemdigi nafaka icin ne yapabilirim.
3. Ben is bulursam ve calisirsam benim gelirimi bahane edip nafakayi tamaman iptal ettirebilirmi? Zaten cocuklari icin hicbir odeme yapmiyor.
4. Benim izleyebilecegim en mantikli ve akilci yol ne olabilir.
Tesekkur ederim
Cevap: Yoksulluk nafakasi ve diger anlasmali bosanma sartlarinin yerine getirilmemesi
Sizin refah seviyeniz artmadan kendi sorunları nedeniyle nafakayı iptale veya tenzile uğratamaz.
Mahkeme kararı ile yükletilen görevleri yerine getirmezse kararı icraya koyarak gerçekleştirebilirsiniz.
Yanınızda kalan çocuklar için iştirak nafakası talep edebilirsiniz.
Çalışırsanız refah seviyeniz artarsa kendisi de zor durumda ise nafakada tenzil talep edebilir.
Cevap: Yoksulluk nafakasi ve diger anlasmali bosanma sartlarinin yerine getirilmemesi
Cevabiniza tesekkurler. Eski esim bana bir cesit anlasma oneriyor. Cok borclari oldugunu ve o yuzden gecici bir sure icin mesela 6 ay yada bir yil icin mahkeme kararlarindakinden daha az nafaka odeyebilecegini , benimde simdilik bunu kabul edersem ve bende ise baslayip calisirsam onun durumu duzeldiginde yine nafaka odemesine devam edebilecegini soyluyor. Aksi takdirde hic bir sekilde odeme yapamayacagini belkide borclarindan dolayi hapse girebilecegini bu durumda zaten benim hicbirsey alamayacagimi soyleyerek bir cesit tehdit ediyor. Simdi boyle gecici bir anlasma mumkunmudur. yada bu gecici anlasma eger sozlerini tutmazsa ( bu gune kadar zaten hic tutmadi) ileride nafaka ve diger sartlarin yerine getirilmesi icin dava acarsam gecmisteki yukumluluklerinin de odememesine sebep olabilir mi? Yani benim daha az bir paraya idare edebildigimi ispat etmis veya ise baslayarak kendi kendime idare ettigimi ispat etmis ve onun bosanmak icin vadettigi ve mahkeme huzurunda odemeyi kabul ettigi yukumluluklerinden kurtulmasina sebep olabilirmi.
Diger bir soruda gercekten hapse dusecek kadar cok borcu varsa ben bu alacaklarimi nasil tahsil ederim ki?
(Bu durumu bana ayrilirken hic belirtmedi ve butun herseyi vadederek anlasmali ayriliga razi etti. Yoksa elimde zina davasi acabilecek butun deliller vardi.)
Birde esas konu cocuklar. Su anda iki cocugun butun sorumlulugunu tasiyorum. Anladigim kadar eger calisirsam maddi sorumlulugunu da tamamen yuklenmis olacagim. velayet babada oldugu halde istirak nafakasi davasi acabilme sansim var mi gercekten?
Cok cok tesekkurler
MK.
III. Dava hakkı
MADDE 329.- Küçüğe fiilen bakan ana veya baba, diğerine karşı çocuk adına nafaka davası açabilir.
Ayırt etme gücüne sahip olmayan küçük için gereken hâllerde nafaka davası, atanacak kayyım veya vasi tarafından da açılabilir.
Ayırt etme gücüne sahip olan küçük de nafaka davası açabilir.
Çocukların babası da yurt dışında mı?
Türk kanunlarına göre mi boşandınız?
Evet cocuklarin babasi da bizimle ayni sehirde yeni esiyle birlikte yasiyor. cocuklar 13 ve 14 yasinda. Zaten onlari basindan beri benimle oturacak sekilde babalari planladi o yuzden evimizin kirasi, nafaka, ucak biletleri vizeler, cocuklarin okulun ucreti hepsini odemeyi vadetti. Turkiye'de haziran 2009 da bosandik ve anlasmali bosanma sartlarinda 8 madde halinde butun bu maddi basliklar net olarak yaziyor. bir de eklemeyi unuttugum ve hala yerine getirmedigi benim uzerime verecegi otomobil ve benim turkiyede devam eden istege bagli ssk primlerim var... bosanabilmek icin bunlarin hepsini yazdi ve mahkemede kabu etti imzaladi... sorun su ki bu aydan itibaren nafakayi veremiyecegini subattan sonra da kirayi odeyecek gucte olmadigini cok borcu oldugunu soyluyor. bu gune kadar zaten cocuklar surekli benim yanimda idi. sadece haftada bir gun 2- 3 saat goruyor o kadar. cep harcligi olarak bazen para veriyor ki o para onlarin bir haftalik okul cep harcligi bile degil..butun masrafi bugune kadar ben verdigi nafaka ve verdigim ozel resim dersleri ile karsiladim. cocuklarin velayetini babaya vermemin tek nedeni okul ucretlerini babalarinin calistigi firma karsiliyor ve cok yuksek bir meblag.eger velayet babada olmazsa firma odemeyi kesecekti o yuzden, egitimleri yarida kalmasin diye..
evet lutfen bir karar vermebilmem icin yardima ihtiyacim var. en mantiki yol hangisiidir.
Ozur dilerim tabi en onemli sorun yurt disinda oldugumuzdan eger icra yoluna gidersem yasal prosedur nasil olacak?
Bence Türk Mahkemelerince verilmiş kararı bulunduğunuz yerde icraya koymanın prosedürünü öğrenin. Türk Konsolosluğu / Elçiliği'nin yardımcı olabileceğini düşünüyorum.
Tesekkurler peki yasal prosedur sonucunda (eger ben ise baslamissam ) nafaka indirimi soz konusu olursa o tarihe kadar olan odenmemis birikmis olanlari tahsil edebilirmiyim?
Alıntı:
zeynepgulen rumuzlu üyeden alıntı
Tesekkurler peki yasal prosedur sonucunda (eger ben ise baslamissam ) nafaka indirimi soz konusu olursa o tarihe kadar olan odenmemis birikmis olanlari tahsil edebilirmiyim?
Sayın Av.İlknur Sezgin TEMEL gerekli cevabı vermiş; Türk mahkemelerinin- bulunduğunuz ülke'de -vermiş olduğu kararın tenfizini isteyeceksiniz..