teyzem kocasından boşanıp devletten yardım almak istiyor. yani kağıt üstünde . bu mümkün müdür? devlet her dula böle yardım yapıyormu? şartları nelerdir?
Printable View
teyzem kocasından boşanıp devletten yardım almak istiyor. yani kağıt üstünde . bu mümkün müdür? devlet her dula böle yardım yapıyormu? şartları nelerdir?
Boyle birsey yaparak ihbar edilirse cok zor duruma duser.
ihbar derken kime? boşanan eşlerin aynı evde oturmaları yasak mıdır?
Boşanan kişilerin aynı evde oturmaları muvazalı boşanmaya işaret eder. SGK'dan aylık bağlanması için bu yola gidilecekse idari para cezasından tutun da Ceza mahkemesinde yargılanmaya, hapis cezasına kadar gider bu iş.
Lütfen teyzeniz ve eniştenizi Devleti Dolandırmaktan vazgeçmeleri için ikna edin.
Ayıptır ya üç otuz para için ne taklalar atılıyor. El insaf.... Ne zengin memleketmişiz kardeşim önüne gelen yiyor.. bitmedi tükenmedi zenginliklerimiz.. Hayır birde bu aymazlık bir hukuk sitesinde meşrulaştırılmaya çalışılmıyormu, iyice zıvanadan çıkıyorum..
Teyzeniz kocasından boşanıp adını dula çıkartmasın.. Devleti dolandırıp hırsız olmasın.. Sizde buna alet olmayın..
Hürriyet köşe yazarı Şükrü Kızılot'un "Dört kocam da öldü. Dördüncü kocamdan da bir aylık bağlanır mı?" şeklinde yöneltilen soruya yanıtı..
GEÇENLERDE, bir kadın okurumuzdan, ilginç bir soru geldi. Birlikte okuyalım;
"Şimdiye kadar, dört kez evlenen ve dört eşi de vefat etmiş bulunan talihsiz bir bayanım. İlk üç eşimden de ayrı ayrı (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan) ’dul aylığı’ alırken dördüncü eşimle evlendim. Aylıklar kesildi, ancak dördüncü eşim çok varlıklı olduğu için, para sorunu yaşamadım.
O da vefat edince, psikolojik yönden perişan oldum. Yaşım oldukça ilerledi, bir daha evlenmeyi düşünmüyorum. Dördüncü eşim, SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı’ndan aylık almıyordu. Özel banka emekli sandığından aylık alıyordu. Başvuruda bulunup, ilk üç kocamdan, tekrar ’dul aylığı’ bağlattım. Merak ettiğim şu; acaba dördüncü kocamdan da bir aylık bağlanır mı?"
YASA NE DİYOR?
Okuyucumuzun yazdığı olay gerçek mi yoksa bir kurgu mu bilmiyorum ama merak edip, "Gerek ilk üç koca gerekse dördüncü ölen kocadan, aylık bağlanması konusunda, hukuka aykırı bir durum var mı?" diye araştırdım. Şu sonuca vardım; ortada hukuka aykırı herhangi bir durum yok. Dul kalan kadın, ölen üç eşinden dolayı, üç ayrı sosyal güvenlik kuruluşundan da "dul aylığı" alabiliyor. Ancak, kocalarının üçü de aynı sosyal güvenlik kuruluşuna sözgelimi SSK’ya bağlı olarak çalışsalardı, eşine sadece bir kocasından "dul aylığı" bağlanacaktı. Büyük bir tesadüf, üç kocası da üç ayrı sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olarak çalışıyormuş. Dördüncü kocası da "banka emekli sandığına" bağlı olduğu için, oradan da aylık bağlanabiliyor.
Yetim aylığı almak için gerekli koşullar varsa alabilirsiniz. Ancak boşanmanın kesinleşmesi gerekiyor tabii.