Hacizli malın satış süresi
Merhabalar.2 hafta evvel bir borçtan dolayı evime haciz geldi ve eşyalarımı yazarak yeddiemin olarak bana bıraktılar.Benim bu ay sonuna kadar borcu ödeme ihtimalim yok.Acaba hacizli malın satış süresi varmıdır,bu konuda bilgisi olan varsa,paylaşırsa çok sevinirim..Şimdiden teşekkürler..
Cevap: Hacizli malın satış süresi
bir yıl içinde satışını isteyebilirler
Alıntı:
muzafferoksuz rumuzlu üyeden alıntı
bir yıl içinde satışını isteyebilirler
Benim ihtiyacım olan süre 15-20 gün..Bir ay içerisinde hemen satışını gerçekleştirebilirlermi?
Merhaba Sayın gokhan1981,
(İİK md.106,112)Alacaklının azami 1 sene içindeki satış talebi ve bu talepten itibaren en geç 1 aylık süre içinde taşınır eşyalar sattırılarak paraya çevrilir.
Kısaca,yanlış hatırlamıyorsam 2 hata önce haciz işlemi gerçekleşti demiştiniz.Haberiniz olmadığına göre de alacaklı henüz satış talebinde bulunmamış.Bu halde 1 aylık süre işlemeye başlamamıştır.Büyük bir ihtimalle borcunuzu ödemeniz için yeteri kadar vakte sahipsiniz.Kolay gelsin
Alıntı:
xkeremoz rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba Sayın gokhan1981,
(İİK md.106,112)Alacaklının azami 1 sene içindeki satış talebi ve bu talepten itibaren en geç 1 aylık süre içinde taşınır eşyalar sattırılarak paraya çevrilir.
Kısaca,yanlış hatırlamıyorsam 2 hata önce haciz işlemi gerçekleşti demiştiniz.Haberiniz olmadığına göre de alacaklı henüz satış talebinde bulunmamış.Bu halde 1 aylık süre işlemeye başlamamıştır.Büyük bir ihtimalle borcunuzu ödemeniz için yeteri kadar vakte sahipsiniz.Kolay gelsin
Peki ben bu satış süreci başlamadan veyahut satış sürecinde icra dairesine başvurarak borcumu taksite böldürürsem,yinede eşyalarım satışa çıkartılarbilirmi acaba?
Fiili haciz işlemi yapıldığı için incelememiz gereken konu,hacizden sonra taksitle ödeme konusudur.Satış talebinden önce borcunuzu düzenli taksitlerle ödemeyi taahhüt eder ve bu taahhüdünüz İİK md.111'deki şartlara uygun olursa,alacaklının iradesine gerek kalmadan takip kendiliğinden durur.Mallar satılamaz.Dikkat;Bu söylediklerim satış talebinden önceki dönem için geçerlidir.
İİK md.111'deki şartlar ise şunlardır:
-Satış talebinden önce muntazamn taksitlerle ödemeyi taahhüd etmiş olmanız gerekir
-Yeteri kadar malınızın hacz edilmiş olması gerekir
-Her taksit borcun 1/4'ünden az olmamak kaydıyla ilk taksit derhal ödenecek ve toplam ödeme süresi de 3 aydan fazla olmayacak
Taahhüdünüzle birlikte takip duracak ve mallarınız satılmayacaktır.
Tekrar geçmiş olsun,kolay gelsin
Peki haciz tutanağında borç bakiyesi 2.100 tl yazılı..Yalnız ben Avukata 1.300 tl ödemiş bulunmaktayım.Şuan için kalan bakiye 900 tl.Ben icra dairesinden taksite böldürdüğümde 2.100 tl üzerinden mi taksite bölünür yoksa kalan bakiyem üzerinden mi (yani 900 tl ) taksite bölerler?
Avukata yaptığınız ödemeye karşılık belge aldınız mı?