Yapımı geciken kooperatif sözleşmesinin feshi
Yaklaşık 18 ay önce faaliyete geçen kooperatife tercihli üye adı altında üye oldum tercihliden kasıt evlerin 1 yıl içinde teslim edileceği ve diğer üyeler gibi kuraya katılmadan dairenin tam olarak teslim edilecegiydi bunun için ilk giriş peşinatınıda diğer üyelerden fazla yatırdım ancak üzerinden 18 ay geçmesine karşı hala evin temeli bile atılmadı kooperatif yetkilileri önceki yönetimin sözleşmesini kabul etmediklerini söylüyorlar böyle bişey mümkünmü. kooperatiften çıkmak istediğimde yatırdıgım paramı 3 sene içinde alabileceğimi söylediler acaba sözleşme şartları yerine getirilmediği için avukata verip yatırdıgım memlayı toplu şekilde alabilirmiyim şimdiden teşekkürler.
Cevap: Yapımı geciken kooperatif sözleşmesinin feshi
bir bilen yokmu arkadaşlar bu onu hakkında bilgi verirseniz sevinirim
sözleşmeniz kooperatif yönetimi tarafından kooperatifi temsilen kaşelenmiş imzalanmış bir sözleşmemi?
evet sözleşmen o şekilde eger olabilir derseniz hemen bugun avukata vericem sözleşmeyi hala bi temel bile atılmamış
İade edilecek hakların ortağın ayrıldığı yıl bilançosuna göre hesaplanacağı belirtilen Kooperatifler Kanununda hesaplanan tutarın ne zaman ödeneceği konusunda açıklama bulunmamaktadır. Dolayısıyla, kooperatiften ayrılan ortaklara yapılacak geri ödemelerde kooperatif anasözleşmesinde öngörülen kurallar göz önüne alınmalıdır.Diğer taraftan, kooperatifin varlığını tehlikeye düşürecek nitelikteki iadeler genel kurulca kararlaştırılması halinde 3 yıla kadar geciktirilebilir (KK.m.17/2). Hatta bu durumda kooperatif muhik bir tazminat bile isteyebilir. Genel kurulca iade ve ödemenin yapılması halinde kooperatifin mali kaynaklarının sarsılacağı, amacının gerçekleştirilmesini engelleyeceği vb. gerekçe gösterilerek böyle bir geciktirme kararı alınmışsa ayrılan ortak genel kurulca belirlenen süre geçmeden alacaklarının iadesini isteyemez.
Ancak, ortaklığı sona erenlerin yerine yeni ortak alınması durumunda iade ve ödemelerin geciktirilmesi yönünde karar alınamaz.
Ancak bu yukarıda belirttiğim usul, herşey yasalara uygun yapılmışsa geçerlidir. Sizin üye olma durumunuz kooparatifler kanununda bulunan eşitlik ilkesine aykırı bir sözleşme ile üye olmuşsunuz. Kooperatif yönetimlerinin bu tip sözleşmelerle üye alması olağan bir durum değil.Kooperatif kaşesi ve temsil yetkisi olan yöneticiler bu sözleşmeyi imzaladı ise bu sözleşme yeni yönetimide bağlar , dolayısı ile süresinde teslim edilmemesi halinde cezai bir şartda vardır mutlaka sözleşmenizde hem cezai yaptırmı talep edebilir hemde sözleşmeyi tek taraflı fes ederek noterden ihtar çekip ödenen paranın iadesini talep edebilirsiniz. bir avukat arkadaşdan yardım alarak paranızı faizi ile birlikte alacağınız kanısındayım.
çok teşekkürler bilgilendirdiginiz için bi avukata başvuruyorum