Cevap: Verilmeyen miras hakkım
Alıntı:
tigin34 rumuzlu üyeden alıntı
merhaba,
2005 yılında babam kanserden vefat etti.2003 yılında beyin ameliyatı olmustu ur alındı.vefatından sonra geride annemin su an oturdugu daire,yazlık ve kira geliri olan bir dukkan kaldı.fakat 2008 agustos ayında annemin yazlıgı satmasıyla gercek ortaya cıktı.meger canıyla ugrasan babamı notere goturup o zaman 2003 te kooperatif aidatı devam eden yazlıgı noterden uzerine devrettirmiş.annem yazlık benim,bana verdi diyor.halbuki yıllarca istedi babam ne gerek var ben olunce zaten sizin derdi.ogrenmek istedigim haklarım nelerdir?
1-yazlık gercekten artık annemin midir? Yani haklı bir satıs var mıdır? Ben ne yapabilirim? Sansım nedir?
2-dukkan kirası 2005 ten bu yana hiç vermiyorlar.bir kızkardesim var.kontrat da onun uzerine.ne yapabilirim?
3-dukkan kirası için ihtar ceksem bundan sonraki kiralar için mi gecerli olur.gecmiş kiraları alma hakkımı ihtarda yazacak mıyım?ihtar örnegi olsaydı kendim yazmak istiyorum.cok kucuk bir bebegim var dısarı cıkıp ilgilenemiyorum.kendim yazıp notere gotursem olur mu?
4-ihtar sadece dukkan kirası için mi cekecegim.odenmezse dava actıgımda ihtar mı elimde olması gerekiyor.
Lütfen yardımcı olun.tesekkur ederim.saygılarımla...
Miras hukukumuza göre;ölen bir kişinin mirasçıları altsoyudur. Altsoy, çocuk, torun ve onların çocuklarından oluşur. Yani bu durumda siz babanızın alt soyu olarak babanızın diğer kardeşiniz ile birlikte yasal mirasçısı durumundasınız. Anneniz de babanızın eşi olması sıfatı ile babanızın yasal mirasçısı. Sizin yasal miras payınız tereke dediğimiz -vefat edenin geride bıraktığı mal varlığı toplamı-üzerinde 3/4 iken, annenizin yasal miras payı, 1/4..
Sizin aktardıklarınıza göre; eğer ortada diğer mirasçılardan, siz veya kardeşinizden yana "mirasçıların saklı pay'ına yönelik ihlaller yapılmış ise, hukuksal yollara başvurmanızı öneririm. Miras meselesinde zaman aşımı söz konusu olduğu için bir an önce avukatınız aracılığı ile hukuksal yollara başvurmanız haklarınızı kazanmanızı sağlayacaktır.
Bora Bey Tesekkur ederim.Zaman aşımı ne kadar biliyor musunuz? Eger zaman aşımına girdiyse hiç olmazsa bundan sonraki dukkan kiralarının payıma dusen kısımlarını alabilmek icin nasıl bir yol izlemeliyim?
Yazlık içim muvazaa nedeniyle iptal davası açabilirsiniz. Zamanaşımı yok bu konuda.
Dükkan için, kiracıya ihtar yollayıp kira bedelinin veraset ilamı gereğince payınıza düşenin kısmının, ödenmesini isteyebilirsiniz. Kiracıya yönelik olarak geçmişe dönük talepte bulunamazsınız. Geçmiş deönem kiralar için kızkardeşinize dava açabilirsiniz.
Sn. avukat bey. Kiracıdan kira talabinde bulunulması için veraset ilamı belgesi yeterlimidir,tapu intikal işlemlerinin yapılması gereklimidir (anlaşma olmadığından bu işlem bile yapılamamaktadır)? ve kiracının kontratı hangi mirasçıyla yaptığının bağlayıcılığı varmıdır? Teşekkürler.
Alıntı:
Av.Ragıp Atay rumuzlu üyeden alıntı
Yazlık içim muvazaa nedeniyle iptal davası açabilirsiniz. Zamanaşımı yok bu konuda.
Dükkan için, kiracıya ihtar yollayıp kira bedelinin veraset ilamı gereğince payınıza düşenin kısmının, ödenmesini isteyebilirsiniz. Kiracıya yönelik olarak geçmişe dönük talepte bulunamazsınız. Geçmiş deönem kiralar için kızkardeşinize dava açabilirsiniz.
Cok tesekkur ederim Avukat Ragıp Atay Bey.Kira kısmını anladım.Yazlık için satışın iptali konulu dava acarsam;ancak sattıgı kişi Almanya daymıs. Adam nasıl bulunup para geri alınacak satıs iptal olunca. O kişi de baskasına sattıysa ne olur?
Yazlığı başkasına da sattılarsa iyiniyetli üçüncü kişi olacağından o kişiye gidemezsiniz ancak annenizden buradaki hakkınızı talep edebilirsiniz. Fakat saklı pay dediğimiz payınıza müdahale var ise satışı iptal ettiremeseniz bile annenizden saklı pay dediğimiz kısmı alabilirsiniz. Evraklarla bir hukukçudan profesyonel manada yardım almanızı öneririm.
Tesekkur ederim Sayın lawyer77ist. Saklı payınıza mudahale varsa demekle neyi kastettiniz? Saklı payı biliyorum. Yazlıgı, dr ların omur bictigi kanser hastası babam noterden annemin uzerine devretmis.Annemin istegi uzerine yaptıgı yada yapmak zorunda kaldıgı bu islemden 1,5 yıl sonra vefat etti. Annem ne babamın saglıgında ne de olumunden sonra yazlıgın kendisine ait oldugunu soylemedi.Yazlıgın Kooperatif aidatlarını benim de kira hakkımın oldugu dukkandan alarak odedi.2008 de ben hastanede dogum yaparken yazlıgı satmıs. Sonradan haberim oldu bir sekilde. İsin hukuki boyutu kısaca boyle.Geriye uzerime kurulan manevi baskı kısmı var? Oyle seylerle karsıma geliniyor ki acaba hicbirseye kalkısmamalı mıyım? benim gercekten hakkım yok mu? dusuncelerim arsızlıktan ibaret mi? diye dusuncelere saplanıyorum. Tekrar cok tesekkur ederim yardımcı olup bilgilerini paylasan saygıdeger uyelere.
VERİLMEYEN MİRAS YENİ BİR BOYUT KAZANDI!
Annem diyor ki; eğer dava açarsan seni Evlatlıktan reddederim o zaman ... alırsın.Gercekten oyle mi? Evlatlıktan reddederse birsey alamazmıyım?Babamdan kalan haklarımı alabilmem gerekir.Ben olunce benden kalan olursa alamazsın demek istedi sanırım .Anlayamadım.
Bir de red ettiginden haberim olur mu? Tesekkur ederim.