Menkul değerleme şirketinin ihmali
Sevgili meslektaşlarım
Danışmak istediğim konu şöyle;bir menkul değerleme şirketi müşterisinin yatırım talimatını yerine getirmiyor fakat müşterisi işlem yapıldı sanıyor.Aylar sonra müşteri bu yatırımıyla ilgili bir işlem yapmak istediğinde hiç yapılmamış olduğunu görüyor.
Bu durumun Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun da yeri nedir,neler yapılabilir?
Saygılar :alala
Cevap: Menkul değerleme şirketinin ihmali
Müşteri ile aracı kurum arasında sözleşme varmı? Öncelikle o sözleşme hükümleri geçerlidir. Orda müşterinin talimatlarının yazılı olarak yapılması gerektiği açıkça yazıyor mu? Parasal konularda sadece ben söylediydim, verdiydim, aldıydım, demek pek hüküm ifade etmez.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk GÜLTEN
Alıntı:
selcukgulten rumuzlu üyeden alıntı
Müşteri ile aracı kurum arasında sözleşme varmı? Öncelikle o sözleşme hükümleri geçerlidir. Orda müşterinin talimatlarının yazılı olarak yapılması gerektiği açıkça yazıyor mu? Parasal konularda sadece ben söylediydim, verdiydim, aldıydım, demek pek hüküm ifade etmez.
S.M.Mali Müşavir
Selçuk GÜLTEN
Öncelikle ilginiz için teşekürler
Arada sözleşme mevcut ve bu doğrultuda talimat veriliyor.Bir de şunu merak ediyorum,bu işlem borsada yapılsaydı ticari bir durum söz konusu olacaktı,ticari hükümler uygulanır mı bu durumda??
Sorunun Tüketicinin korunması kanunu kapsamında değil borçlar hukuku ve ticaret hukuku kapsamında olduğunu düşünüyorum. Müşteri ile kurum arasında yapılan sözleşmenin ihlali söz konusudur. Bu sözleşmede kuvvetle muhtemel kurumun ihlali için bir müeyyide ön görülmemiştir bu durumda sözleşmenin feshi ve müspet ve menfi zararın tespiti ve ödenmesi talep edilebilir kanaatindeyim. Dava ticari bir dava olduğundan elbette ticari hükümler uygulanır öncelikle.