Kimliğimde anne ismimi değiştirmek istiyorum
Ben henüz 5 yaşındayken annem ve babam ayrıldılar. (annem boşanma davasında velayetimi kesinlikle istememiştir) 5 yaşımdan beri babamla yaşıyorum, 6 yaşımdan beri bir üvey annem var. kimliğimde öz annemin adı yazıyor fakat ben kimliğimde üvey annemin isminin yazmasını istiyorum. Bunu öncelikle gönülden istiyorum. Ayrıca bu konu ilerde olacak bir miras davasında da lehime olacaktır. Bu konuda gerekirse ve yararı olacaksa öz annemden; anne ismi değişikliğini kabul ettiğine dair bir imzalı kağıt alabilirim.
Böyle bir durumda kanuni olarak ne yapabilirim? Anne ismini değiştirme isteği hakkım bulunuyor mu?
Cevap: Kimliğimde anne ismimi değiştirmek istiyorum
Hiçbir şey yapamazsınız. kabul etseniz de etmeseniz de, sizin anneniz belli ve onun adı yazacak. Ayrıca anne adını değiştirip, üvey annenizin adını yazdırmak, size miras hakkı vermez. Ancak, sizi evlat edinme yoluyla nufusuna kaydettirirse mirasçı olursunuz.
üvey annemde en az benim kadar kimliğimde kendi isminin yazmasını istiyor zaten. dolayısıyla evlat edinip nüfusuna kayıt ettirmede hiç bir sıkıntı olmaz. ama tüm koşullar el verse dahi hukuki olarak anne ismimi değiştirme hakkım bulunmuyor mu?
Şu sebeple bu sebeple gerçek anne baba nüfus kaydından silinemez. Haklı sebepler hak yaratmaz. Hak varsa sebepler ortaya çıkarılır. Evlat edinme sizin için tek çıkar yoldur.
cevabınız için teşekkür ederim. peki beni biraz bu evlat edinilme konusu ile ilgili aydınlatabilirmisiniz. üvey annem beni nasıl evlat edinebilir? hangi kurumda, ne şekilde yapıcaz? yasal olarak evlat edindikten sonra ne gibi haklarım olacak? ben öz annemle öz babamdan tek çocuğum. üvey annemle, öz babamın 1 oğlu yani 1 kardeşim var. bu durumda babamın mirasıda normal 2 çocuklu bir ailenin alacağı paylarda dağıtılamayacak. üvey annem beni evlat edindiğinde, öz annemmiş gibi bir aile olabilecekmiyiz? yada resmi bi daireye gittiğimde anne adımı sorduklarında hangisini söyliyeceğim? sağolun tekrar.