Kasko şirketi yayadan para talep edebilir mi?
Öncelikle herkese merhaba!
İki ay önce mahalle arası bir yolda 40 km hızla giderken aracıma bir iki metre yakından önüme atlayan bir yayaya çarptım. Çarpma etkisi ile ön cam kırıldı, sağ ayna kırıldı çamurlukta göçük oluştu. yayayı hemen aracıma alıp hastaneye götrüdüm. Tüm tetkikleri yapıldı, bir gün müşahade altında tutuldu. ertesi gün taburcu edildi. Yayada hiçbir sorun çıkmadı. olay yerinde trafik ışığı, yaya geçidi yoktu, kaldırım vardı.
Hastanede olay adli vaka olarak kayıtlara girdi ve polis gelip tutanak tuttu. Yayanın ve benim ifadelerim alındı. Yayaya ve bana "şikayetçi misin" diye soruldu. Ben şikayetçi olmadım. Yaya da şikayetçi olmadı. Yaya, "kaldırımdan indiğimde araç bana çarptı, yola bakmıştım ama aracı görmemişim" şeklinde ifade verdi. İfade tutanaklarında polis kusur tespitine yer vermedi.
Aracım kaskolu olduğu için kasko firmasına başvurdum ve aracın hasarları giderildi.
Ancak şimdi şöyle bir sorun var, kasko firması yayanın cep telefonuna sms ile bir mesaj göndermiş. Mesajda, "meydana gelen kazada % 50 kusur sizde olduğundan acentemize 507 tl ücret ödemeniz gerekiyor, ödememeniz durumunda icra takibi başlatılacaktır" ifadelerine yer verilmiş. Yayaya herhangi bir yasal tebliğ yapılmamış. Yaya 19 yaşında bir üniversite öğrencisidir.
Sizlerden öğrenmek istediklerim şunlar;
-Kasko firmasının bu olaya göre bu yayadan böyle bir para talep etmek için yasal bir hakkı var mı?
- Yasal hakkı yoksa yayanın ne yapması gerekir?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler!
Cevap: Kasko şirketi yayadan para talep edebilir mi?
Sigorta şirketi hasar bedelini ödediği araç için kusur oranında sorumlusuna rücu eder. Bu yaya da olabilir. Kusur tespiti için bilirkişi incelemesi yaptırabilir. Ya da ödemeyip icraya verilmesine bekler itiraz eder, dava açılır yargılama sırasında kusur oranları belirlenir. Ancak o evreye dek faiz işler, icra, mahkeme masrafları vekalet ücreti bayağı artar ödenecek meblağ.