Yurtdışında yatan sigorta hakkında
Merhabalar. sitede arama yaptım ama konu hakkında açıklayıcı ve detaylı bilgiyi bulamadım.
şimdi benim kayınpederim 80 li yıllarda yaklaşık 2 yıl Libya da bir şirkette sigortalı olarak çalışmış şimdi o sigortayı buradaki ile birleştirmek istiyor ama o şirkette çalıştığına dair herhangi bir belge yok elinde. aradan 30 yıl gibi bir süre geçmiş bu yüzden şirkete ulaşmak da mümkün değil.
soruma gelince.
Libyada çalıştığı sürede yatırılan sigortadan Türkiyenin bilgisi olurmu yani SGK ya bir dilekçe yazarak yurdışında yatan sigorta günlerini buradaki ile birleştirmek mümkünmü,
yoksa Türkiyeye değilde Libyadaki Türkiye başkonsolosuğuna mı bilgi veriliyor, başkonsolosluğa dilekçe yazarak mı belgeleri elde edebiliriz.
yada çalıştığı şirkete mi ulaşmamız gerekir (şirkete ulaşmak sanırım imkansız)
Cevap: Yurtdışında yatan sigorta hakkında
Libyadaki Türk büyükelçiliğinden orda çalıştığı günleri gösterir bir yazıyı burda SGK'ya vermesi halinde Libyadaki günleri değerlendirilmeye alınır. Bunun dışında bir yol yoktur. Türkiye Libyadaki primleri bilemez.
Alıntı:
selcukgulten rumuzlu üyeden alıntı
Libyadaki Türk büyükelçiliğinden orda çalıştığı günleri gösterir bir yazıyı burda SGK'ya vermesi halinde Libyadaki günleri değerlendirilmeye alınır. Bunun dışında bir yol yoktur. Türkiye Libyadaki primleri bilemez.
teşekkürler hocam. büyükelçilikten dilekçe ile istesek alabiliriz değilmi ? yoksa şahsen mi başvurmak gerekir ?
Yukarıda bahsedildiği gibi, Libya Büyükelçiliğine başvuru yapmanız gerek. Kayıtlar incelendikten sonra size geri dönüş yapılır. Bu aşamadan sonra izleyeceğiniz yol elinize geçen belgeleri Türkçe'ye çevirtip tastikletmek ve ilgili kuruma başvuruda bulunmak.
Bu başvurudan sonra yanılmıyorsam, orada çalıştığınız gün sayısı kadar Türkiye'de toplu olarak prim ödeyeceksiniz. Örneğin günlük 6 lira ise bunu 720 ile çarpıp sonucu bulacaksınız.
İkinci paragrafta yazdıklarımdan tam olarak emin değilim, Bulgaristan göçmenleri için SGK bu politikayı izlemişti ama diğer ülkeler için durumu araştırmanızı tavsiye ederim.
Esenlikler.