Tekrar SGK'lı olmak (babadan yararlanmak)
Merhabalar..
Sorum şu; ben haziran 2008de işe girdim ve şubat 2009da çıktım..Haliyle babamın sigortasından çıkmış oldum kendi sigortam olduğundan..ayrıca sgk ya başvurup çalışırken aktifleştirmiştim..Fakat şimdi şubattan beri işsizim ve tekrar babamın sigortasından (sağlıktan dolayı) yararlanabilir miyim? babamda emekli sgkdan
Tekrar SGK'lı olmak (babadan yararlanmak)
Ben de 1 yıldır işsizim ve babamın sigortasından yararlanmak istiyorum. Mümkünmüdür?
Cevap: Tekrar SGK'lı olmak (babadan yararlanmak)
İlgili kanunları gereği tedavi yardımları karşılanan kişiler, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte herhangi bir işleme gerek kalmaksızın, bu Kanun açısından genel sağlık sigortalısı veya genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılır. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ilgili kanunları gereği bakmakla yükümlü olunan kız çocukları bu Kanun gereğince de bakmakla yükümlü olunan kişi sayılır. Ancak durumlarında değişiklik olduğunda sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları bu Kanun hükümlerine göre yeniden belirlenir. Bu kişilerin sigortalı ve sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişilere ilişkin bilgileri ilgili kurumlar tarafından bu Kanunun yürürlük tarihinden itibaren en geç üç ay içinde Kuruma bildirilir.
---------
Yukarıdaki bölüm 5510 s.K.nun Geçici 12.maddesinden aktarılmıştırAşağıdaki hüküm de aynı maddedir.
---------------
3816 sayılı Kanun hükümlerine göre tespit edilen aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarı; asgari ücretin üçte birinden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilen kişiler için 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının üçte biri, asgari ücretten asgari ücretin iki katına kadar olduğu tespit edilen kişiler için 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarı; asgari ücretin iki katından fazla olduğu tespit edilen kişiler için 82 nci maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarının iki katı prime esas asgari kazanç tutarı olarak esas alınır.
-------------------
Açıklaması:Durumunuzu, eski kanunlara göre sahip olduğunuz hakkınızın
SGKlı olmanızdan dolayı yanmasından sonra,SGKdan çıkınca eski hale dönemeyeceğinizi ve yeni kanuna tabi olacağınızı anlatıyor, ilk aktardığım.
İkincisi ise: Sağlık hizmetlerinden prim ödemeden faydalanabilmeniz için; ailede kişi başına düşen gelir asgari ücretin 1/3ünden az olmalıdır, diyor.Eğer kişi başına gelir; asgari ücretin 1/3ü ile asgari ücret kadar ise, o gelir beyan eden SGKlının ödeyeceği prim kadar prim ödeyerek sağlık hizmeti alabilirsiniz diyor.
İşte, bu sebepten; bakmakla yükümlü olduğum 18 yaş üstü çocuğumu ne kadar süreceği belli olmayan bir işe sokmuyorum.Girip çıktığı an şu andaki hakkı yanacak.
İyi günler...
Yaşınızı ve babanızın ne zaman emekli olduğuna dair ayrıntılı bilgi verirseniz; daha iyi cevaplar alabilirsiniz diye düşünüyorum.
Bilgi için teşekkürler ama daha detaylı bilgi için; babam 1998 senesinde emekli oldu ben ise 25 yaşındayım.. 1 yıldır da işsizim..
Teşekkür ederim..