-
İş sözleşmelerinde senet
merhaba.bir firmada işe girmek için sözleşme ve senet imzaladım.sözleşmede olan bazı maddeleri hatırladığım kadarıyla yazayım:sözleşme 3 yıllık yapıldı.3yıl dolduğunda aynı sektörde başka bir firmada 3 yıl çalışamayacağım.işten ayrılmam durumunda 1 yıllık toplam bürüt maaşı ayrıca eğitim bedeli olarak 10000$ ödemem gerektiği yazıyor.bu nedenle bir senet düzenlemişler.senedin arkasına işten ayrılmam durumunda ödeneceğine dair bir ibare yazdım.şimdi herşey buraya kadar böyle.firma işe başlamadan önce 20 günlük eğitim verdi.fakat ben bu eğitimin bitmesinin ardından çalışmayacağımı(amacım eğitimi alıp kaçmak değildi asla farklı nedenlerim vardı)söyledim ve ayrıldım.onlarda hehangibir işlem yapmayacaklarını söylediler.ancak ben sonra sonra çok huzursuz olmaya başladım.eğer isterlerse senedi tahsil edebilirler mi.yada bundan sonraki süreçte kötü niyetli olmaları durumunda neler olabilir.ben ne gibi önlemler alabilirim?ayrıca sözleşme imzaladım fakat işbaşı yapmadım vede hiçbir evrak vermedim ssk kaydı falan da yapılmadı doğal olarak. yanlış hatırlamıyorsam sözleşmede 2 aylık deneme süresinden de bahsediliyordu bunun bana faydası olur mu?benim hiçbir mal varlığım yok bu parayı ailemden tahsil etme durumları var mı?lütfen bu konuda bilgisi olan varsa bunu esirgemesin saygılar.
-
senet, bir mal veya hizmet alımı veya nakit verilen borç karşılığıdır. Hem hizmet vereceksiniz hem de senetle borçlanacaksınız, yok böyle bir şey..
20 gün aldığın eğitim, çalışma süresinden değil işverenin sana yaptığı bir yatırımdır, bunun karşılığı masraflarını senden isteyebilir. Diğer sözleşme şartları da bence kunta kintelik yasak olduğundan geçerli olmaması lazım.