Kazanılan Tazminatın Teymize Gitmesi Hakkında
Merhabalar;
05.10.2005 tarihinden beri özel bir sigorta şirketinde maaş + prim şeklinde çalışıyordum.
22.04.2008 tarihinde evimin tadilatı sırasında parmağımın kırılması nedeniyle gittiğim özel hastanede nöbetçi doktor,ameliyat benzeri bir uygulama yaparak 10 gün rapor verdi,rapor bitiminde kontrole gitmemi ve duruma göe raporu uzatacağını bildirdi.
Almış olduğum raporu hastaneden iş yerine fakslayarak,durumu aynen izah ettim.Daha sonra kontrole gittiğimde doktor parmağımın henüz iyi olmadığını söyleyerek raporu uzattı.
Ben de iş yerini arayarak durumu izah ettim,raporumun yanımda olduğunu,istendiğinde fakslayabileceğimi,faksa gerek görülmüyorsa iş başı yaptığımda raporu elden getireceğimi belirttim.Herhangibir şey söylenmediği için de raporu fakslama ihtiyacı duymadım.
3 gün sonra ise çalıştığım yerin 3 gün üst üste mazeretsiz işe gitmediğim gerekçesiyle 25/2'den iş akdimi fesih ettiğini öğrendim.
Konuyu mahkeme taşıdım ve davayı kazandım.Fakat bilirkişi tazminatımı yalnızca asgari ücret ve asgari ücret +prim şeklinde hesaplamış,mahkeme ise tazminatımı asgari ücrete göre almama hükmetmiş.
Bu durumda konuyu teymize taşımamın mantıklı olacağını düşünüyorum,mahkemenin bu kararının teymizde değişme durumu hakkında bilgi ve tecrübe sahibi sayın forum üyelerinin yardımını rica ederim.
Saygılarımla...
Cevap: Kazanılan Tazminatın Teymize Gitmesi Hakkında
Maaşınızın asgari ücretten yüksek olduğuna dair bir iddianız var mıydı Dava dilekçesinde?
dilekçede belirtilmediği zaman ito gibi meslek kuruluşlarından yaptığı iş eğitim durumu vs gibi özellikleri göz önüne alarak emsal ücret talep edilmez mi yada sgk kayıtlarında son aldığınız ücret belli değimiydi?
Sizin ücrete yönelik bir itirazınız / resmi kayıtlardan farklı bir iddianız olmazsa hakim onu re'sen araştırmaz.
Anlaşılan SGK kayıtlarında da asgari ücret olarak görülüyordu siz de gelen kayıtlara muhtemelen itiraz da etmediniz ve bu şekilde hesaplandı.
Dava dilekçenizde bildirmemişsiniz, gelen kayıtlara itiraz etmemişsiniz, sanmam ki Yargıtay aşamasında yaptığınız bu itirazınız dikkate alınarak karar bozulsun.
Avukatınız yok muydu?
Bir süredir foruma giremedim,öncelikle yardımcı olmaya çalışan forum üyelerimize teşekkür ederim.
Konuyla ilgili olarak ise maaşım asgari ücret +prim şeklinde olup satışlarımın iyi olduğu aylarda asgari ücret maaşımın küçük bir kısmını karşılıyordu.Ssk kayıtlarında da tam olarak aldığım ücret ne ise o gösteriliyordu,çalıştığım yer tülkemizin en büyük şirketlerinden bir tanesinin sigorta şirketiydi,o anlamda ssk'ya eksik yada hatalı gösterimde bulunacaklarına ihtimal vermiyorum.
İş akdimin fesihinden sonra avukata başvurdum,durumu kendisine olduğu gibi anlatıp çalıştığım zamanki bordrolarımın bir kısmını kendisine verdim.Avukatım
yılbaşından 2 gün önce beni arayarak davayı kazandığımızı,ama bilirkişinin tazminatı 2 farklı şekilde hesapladığını,mahkemenin de tazminatımın asgari ücrete göre ödenmesine karar verdiğini,teymize gitmemin iyi olacağını bunun içinde 8 gün süremin olduğunu bildirdi.
Emin olmamakla beraber,benim gibi her ay satış yaparak prim kazanarak yapılan işlerde tazminat olarak son 1 yıl ki brüt maaş üzerinden tazminat hesabı yapılıyor diye biliyorum.
Bu durumda ne yapmam gerektiği konusunda fikir,tecrübe ve bilgilerinizi rica ederim.
Saygılarımla...