Kiracının iyi niyeti mahkeme kararını etkiler mi?
Merhabalar,
2009 şubat başı bir ev kiraladım. Kiralamış olduğum ev bir sitede idi. Emsalleri 300 civarında kiralanabiliyor iken ben bu daireyi emsallerine göre içi daha yeni ve güneş görüyor diye 500 liraya tutmayı kabul ettim. O dönem maddi durumum da buna musaitti. Eve girdiğimde ev yeni boyanmış değildi ve banyo, mutfak kötü kullanılmıştı. Bunları fotoğraflarla belgeledik.
Evde oturduğum süre boyunca bir gün bile kiramı aksatmadım. Evi eskisinden çok daha yeni hale getirdim. Gerekli yerlerin tamiratını yaptırdım ama hiçbirini ev sahibinden tahsil etmedim. Zaten aklıma bile gelmedi bunları almak.
Normalde kira sözleşmemiz bir yıllıktı fakat sözleşme içerisine mucbir sebeplerden ötürü kiracı evi sözleşme öncesinde boşaltabilir gibi bir madde ekledik. Nitekim ben eylül ayı ortasında işten çıkartıldım. Kira ödeyecek durumum olmadığı için ev sahibimize gidip durumumu anlattım ve o da çok anlayışlı davranıp çıkmama izin verdi. İki kira parası olarak ödemiş olduğum depozitoyu ise evdeki temizlik, badana gibi işlemleri hallettikten sonra kalanını bize yatıracağını söyledi. Ben de içim rahat bir şekilde evi boşalttım. Tüm faturaları zaten üzerime almıştım; çıktığım günün ertesinde tüm aboneliklerimi borçsuz kapattırdım.
Buraya kadar bahsettiğim kişi aslında emlakçımız. Ben evi emlakçı aracılığı ile kiralamıştım. Emlakçı kiraladığım evin onun bir akrabasına ait olduğunu söylemişti. Biz de tapu görmeyi akıl edemedik. Daha doğrusu yalan söyleyeceğini düşünemedik. Sonrasında etraftan duyduğum kadarıyla emlakçı aslında ev sahibi imiş. Emlakçımız bizden komisyonunu, emlakçı ücretini bile aldı. Ben zaten bütün kira ödemelerimi önce elden, sonra kanuni zorunluluk yüzündne kendisinin banka hesabına yaptım. Şayet aslında evin sahibi kendisi ise, komisyon alması gibi şeyler yasal mıdır?
Bunun yanında kriz sonrasında kiralar düştüğü halde ben 500 liradan oturmaya devam ettim. Benimle aynı özellikleri taşıyan bir ev 350 liraya kira verildi. Benim çıktığım daire ise 3 Aralık'ta tekrar kiraya verilmiş. 400 TL'den.
Ben ev sahibimden depozitomu geri ödemesini istedim. Şimdi bana hukuki haklarından söz edip, iki aylık mağduriyetini benim depozitomla tahsil edeceğini söylüyor.
En başında ev sahibi olarak kendini göstererek, piyasaya göre yüksek fiyatla evi kiralayarak, ben çıktıktan sonra evi bana kiraladığından ucuza kiralayarak, ben evden çıkmak istiyorum dediğimde beni sadece ev masrafları için depozitodan biraz kesinti yapacağını söyleyerek kandırdığını ve bunun bir kötü niyet olduğunu düşünüyorum.
Bütün bunlar göz önüne alındığında neler yapmam gerektiği konusunda bilgi verebilecek herkese teşekkür ederim.
Saygılarımla.
Cevap: Kiracının iyi niyeti mahkeme kararını etkiler mi?
Depozitonun alınma nedeni Kira konusuna yapılan zararları karşılamaktır.Siz sözleşmede mücbir nedenle boşaltabileceğinizi yazmışsınız.İşsiz kalma kirayı ödeyememe durumu mücbir sebeb midir?
Bu durumu mücbir sebeb olarak kabul edersek ,Kiraya veren depozitoyu vermemezlik edemez.Kira alacağı ayrıdır.Depozito ayrıdır.