Web sitesinde Lise/ Üniversite hocaları hakkında yorum yapmak hangi sorunları ortaya çıkarır?
Web sitesinde üniversite ve lise hocaları hakkında yorum yapılması yorum yapan ve site sahibi açısından hangi sorunları (dava, site kapatma ) ortaya çıkarabilir.
Yorumlar herhangi bir küfür,v.b. içermedikçe sorun olurmu ?
Yorum yapılan hocaların isimleri üniversitelerin web sitelerinden eklenmişşe sorun çıkarmı ? :alala
örnek olarak www.profoyla.com
http://www.profoyla.com/default.asp?...f=A&ara=&shf=8
Cevap: Web sitesinde Lise/ Üniversite hocaları hakkında yorum yapmak hangi sorunları ortaya çıkarır?
Kişisel olarak ismi açılıp kişi hakkında izni olmadan yorum yapılamaz.Çünkü doğal olarak bu yorumlarda karalama vesair olma da söz konusudur.İyi yorumlar yapılsa da yine rızaya dayanır diye düşünüyorum.
Cevap: Web sitesinde Lise/ Üniversite hocaları hakkında yorum yapmak hangi sorunları ortaya çıkarır?
Bu sitede yapılan yorumlar kamu'ya açık olduğundan, hakaret,küfür,kötü söz vs... gibi içeriklere sahip olmamalıdır. Kişi hakkında yapılan olumsuz yorumları mahkemeye götürebilir ve size ihtar çekebilir, bu ihtardan sonra yanlış hatırlamıyorsam 3 iş günü içerisinde site yöneticisi içeriği yayından kaldırmak zorundadır.
İçerik yayından kalkmadığı taktirde hakaret başlığı altında durum mahkemeye intikal edebilir. Siz site sahibi olarak bu durumda yorumu yazan kişinin bilgilerini gerekli merciilere iletmek zorundasınız.
MADDE 125.– (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden … veya sövmek sure¬tiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldı¬ran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile ceza¬lan¬dırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalan¬dırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ede¬rek işlenmesi gerekir.
(3) Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
Burada somut delil sanal ortam olduğundan 3 kişiye gerek duyulmayacaktır.
Yinede bir avukata danışmakta fayda vardır. :)
Ayrıca sitenize yapılan yorumlardan bağlayıcılık kabul etmediğinize dair bir açıklama eklemenizde fayda var.
Kısacası yorum iyide olsa kötüde olsa, herhangi bir mahkeme durumunda karar hakimindir. Sizin yorumlarınızda bir suç unsuru buladabilir bulmayadabilir. İşin bu kısmı sizin ikna kabiliyetinize bağlı.
Yanlış görülen konular eleştirilmezse nasıl düzeltilir? Yanlışlar savunulursa veya buna göz yumulursa biz de suça dahil olmaz mıyız? Üniversite hocaları hakkında isim vermedim, üniversite adı da kullanmadım, zaten haksızlığa karşı çıkamadığımız için boyun eğmek zorunda kalıyoruz ve ilerleyemiyoruz. Madem sitenizde bu kadar rahatsız oldunuz, ki doğru birşeyi savunduğumu düşünüyorum, yazımı silerim. Ama ben hâlâ hocaların keyfi çalışmalarının yanlış olduğunu düşünüyorum. Atatürk'ün söylediği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmak bu tür hocalarala çok zor