Senetimin haberim olmadan kulanılması
Merhabalar
Benimde sormak istediğim bir sorum var yardımcı olmanız dileğiyle.Eşim ile bir dargın bir barışık olduğumuz dönemde bana bir buzdolabı ile bulaşık makinesi almıştı,benim seçmemi istediği için birlikte gitmiştik bayi ye.Seçtik aldık açık senet yapılmıştı eşim almasına rağmen bayi sahibi eşime imza attırdıktan sonra benim imzamı da aldı.2 yıl öncesinden bahsediyorum taksitler bitti.Evliliğimiz yüremedi tabi bir bucuk yıl önce ayrıldık resmi olarak boşanamadıysakta.Bu zaman içerisinde bir ürün daha aldım son bir taksiti kaldı.Bayi beni arayıp eşimin yanında çalışan elemanın bir bilgisayar aldığını ödemesini yapmadığını ve senette benim imzamın bulunduğunu söyledi.Sorum bayinin eşim ile gittiğimizde eşime güvenmeden benim de imzamı aldığı halde benim haberim olmadan benim imzamın da bulunduğu senete başkasına mal vermeye hakkı varmı?beni bana ait olmayan bu borçtan dolayı icraya verebilirmi?en önemlisi haberim olmadan bana ait olan senete borç işlediği için bayi ye dava açabilirmiyim?bir umut cevap bekliyorum
Cevap: Senetimin haberim olmadan kulanılması
Alıntı:
linda rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar
Benimde sormak istediğim bir sorum var yardımcı olmanız dileğiyle.Eşim ile bir dargın bir barışık olduğumuz dönemde bana bir buzdolabı ile bulaşık makinesi almıştı,benim seçmemi istediği için birlikte gitmiştik bayi ye.Seçtik aldık açık senet yapılmıştı eşim almasına rağmen bayi sahibi eşime imza attırdıktan sonra benim imzamı da aldı.2 yıl öncesinden bahsediyorum taksitler bitti.Evliliğimiz yüremedi tabi bir bucuk yıl önce ayrıldık resmi olarak boşanamadıysakta.Bu zaman içerisinde bir ürün daha aldım son bir taksiti kaldı.Bayi beni arayıp eşimin yanında çalışan elemanın bir bilgisayar aldığını ödemesini yapmadığını ve senette benim imzamın bulunduğunu söyledi.Sorum bayinin eşim ile gittiğimizde eşime güvenmeden benim de imzamı aldığı halde benim haberim olmadan benim imzamın da bulunduğu senete başkasına mal vermeye hakkı varmı?beni bana ait olmayan bu borçtan dolayı icraya verebilirmi?en önemlisi haberim olmadan bana ait olan senete borç işlediği için bayi ye dava açabilirmiyim?bir umut cevap bekliyorum
Var olmadığını ileri sürdüğünüz bir borçtan kurtulmak için borçlu ne yapabilir? İcra İflas Hukukunda ''Bedelsizlik Def'i'' diye bir kavram vardır. Temelde borcun bedelsiz kalması,senedin geçersiz kılınması şeklinde ifade edilebilecek bu kavram neyi ifade eder? Şöyle ki; Adınıza ödeme emri düzenlenmiş ise borca itiraz edebilirsiniz. Borca itiraz genelde borcun itfa edildiği (ödendiği) borcun imhal edildiği (ertelendiği) borcun zaman aşımına uğradığı,borçlu olunmadığı şeklinde tezahür eder. Bu çerçevede yapılacak itirazlar neticesinde takip durur. Alacaklı artık ya icra mahkemesinde itirazın kaldırılması,ya da genel mahkemede itirazın iptali davası açacaktır. Her iki halde de taraflar mahkeme sürecinde delillerini sunabilirler. Yargılamanın sonucuna göre mahkeme önceden talep edilmesi ve koşulların oluşması şartı ile asıl alacak üzerinden genelde % 40 inkar veya kötü niyet tazminatına hükmeder. Ancak herhangi bir icra takibi başlamamış bir borç için borçlu borçtan kurtulmak için dava açabilir mi ve bu dava aleyhine başlatılacak takibi durdur mu? Evet borçlu aleyhine herhangi bir takip başlatılmamış olsa bile ''Menfi Tespit'' davası açarak borçtan kurtulma sürecini başlatabilir. Şu kadar ki işbu davanın daha sonra açılacak takibi durdurabilmesi için mahkemeden açılacak muhtemel takiplerin durdurulması için ihtiyati tedbir kararı talep edilmelidir. Böyle bir talep olmaksızın mahkeme re'sen borçlu lehine koruyucu bir tedbir kararı alamayacaktır. Sizin ifadenizden henüz takip başlatılmadığı anlaşıldığından bir an önce sizin durumunuza uyan bedelsizlik def'i yollarından birisini tatbik etmek sureti ile borçtan kurtulmaya çalışmanız lehinize olacaktır. Bu süreçte bir avukattan hukuki destek almanız yararınıza olur kanaatindeyim.
Cevap: Senetimin haberim olmadan kulanılması
Vermiş olduğunuz cevap için teşekkür ederim.