Nüfus idaresinin idari yaptırım kararı
Arkadaşlar benim danışmak istediğim konu ,dün itibariyle 2 sene önce taşınıp muhtarlığa naklimizi yaptırdığım muhtarlıktan ikametgah için başvuru yaptığımda kaydımın gözokmedigini ve kaymakamlığa gitmem gerektiği söylendi.Bunun üzerine benim bu muhtarlıga 2008 yılında naklimi aldırdığımı ve bu tarihten sonrada birçok defa ikametgah ilmuhaberi aldığımı söyledim.Hatta muhtarlıktaki mevcut dosyalarda da naklimin yapıldığına dair kayıtların olduğunu söyledim.Fakat yinede kaymakamlığa gtimem gerektiği söyelnince kaymakamlığa gittim.
Kaymakamlıkta durumu izah ettim ve T.C kimlik numaram girilince kaydımın eski adresten alınmadığını ve bunun kaymakamlığa bildirilmediğinden dolayı Nüfus idaresi tarafından tarafıma 323 TL idari para cezası kesildiği söylendi.Nüfus memuruna yaptığım açıklamada benim naklımi muhtarlığa 2 yıl once getirdiğimi ve bundan sonrada herhangi bir şekilde muhtarlıkta kaydımın tamamlanması için kaymakamlığa da gitmem gerektiği söylenmediğini ve 2 yıldır ilk defa dün ilmuhaber kaydımın olmadıgının ifade edildiğini söyledim.Peki bu durumda yeni muhtarlıkta olan ve 2 yıl once aldırdığım naklin hiç mi hükmü olmaz ve o muhtarın bana bilgi vermesi gerekmez miydi? Bankalara ve okul nakli dolayısıyla yeni muhtardan birden fazla ikametgah kağıdı aldım ve hiç bir uyarı olmaması nedeniyle benim tekrardan Kaymakamlıga gitmem için hala araştırma yukumlugumu uzerimde bırakır mı?
Son olarak SULH CEZA mahkemesinde dava açacak olsam nüfus idaresi haklı çıkarsa karşı tarafın masrafları bana mı yuklenir yani bundan muaf olma durumu yok mu nüfusa karşı.İlginize şimdiden teşekkür ederim...
Cevap: Nüfus idaresinin idari yaptırım kararı
Burada almak istediğim bir cevap da davalı olarak gözüken nüfus idaresinin idari yaptırım kararını bir çekişme olarak değilde tespit davası nitelğinde bir dava açabilir miyiz?Aksi durumda nüfus idaresinin avukat masraflarıda tarafımıza gelme ihtimali var.
Cevap: Nüfus idaresinin idari yaptırım kararı
Adres değişikliğini direkt nufustan yapmanız gerekirdi. 20 gün içinde yapılmayan bildirimlerde para cezası kesilir. Ayrıca yanlış adres beyanında daha fazla ceza kesilir. Benim bildiğim böyle Avkatınıza danışınız.