Ayrıldığım eşim ssklı çalışıyor ancak nafakayı kaldıramıyorum
Eşit kusurlu olarak boşanma kararı alındı, ancak tedbir nafakasının yoksulluk nafakasına karar verildi. Aylık 200tl ödemeye çalışıyom ancak iki aydır ssk hizmet dökümünden sigortasının yatdığını görüyorum, ben dava dosyamı temyiz etmiştim ama hala sonuç yok. Sonucu beklemek zorundamıyım? zira dosyam gelmeden nafakanın kaldırılması için dava açamazmışım? Ve dosyam gelmış olsa bile çalıştığı dönemin nafakalarını geriye alamazmışım ?
Bana yol gösterin lütfen!!!
Cevap: Ayrıldığım eşim ssklı çalışıyor ancak nafakayı kaldıramıyorum
Her çalışma nafakanın kaldırılmasını gerektirmez.
Alıntı:
9.Köy rumuzlu üyeden alıntı
Her çalışma nafakanın kaldırılmasını gerektirmez.
2 Aydır düzenli olarak sigortası tam gün yatıyor işyeri sicil noya göre araştırdım milli eğitim müdürlüğü olarak gözüküyor. Her çalışma derken biraz konuyu açabilirmisiniz ne gibi işte çalışması gerkiyor
Anayasamızın 17. maddesinde açıkça ifade edildiği üzere herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Anayasamız bu maddeyle kişilerin en temel hakkı olan yaşam hakkını düzenlemiş, Yargıtay HGK da bu temel hakkın sonucu ve önemine binaen 07.10.1998 tarih ve E. 2-656, K.688 sayılı ilamıyla kanunda yer almayan “yoksulluk” ifadesinden anlaşılması gerekeni belirtmiştir. Buna göre “ Yeme, giyinme, barınma, sağlık, ulaşım ve kültür gibi harcamaları karşılayacak geliri olmayanlara yoksul denilebilir.”
Buna göre kişi aldığı nafakanın yanında yaşamını idame ettirebilmek için çalışamaya ihtiyacı olabilir. 200,00-TL ile geçinmek pek de mümkün değil. Nafakanın yetersizliğinden dolayı çalışabilir. Yine de temyizi bekleyip sonuca göre nafakanın kaldırılması davası açabilirsiniz. Takdir mahkemenin.
Teşekkür ederim ilginiz için, temyizi beklediğimde sigoralı çalışdığı dönemi geri alma hakkım varmı?
Siz boşanma yönünden mi, nafaka yönünden mi yoksa her ikisi için de mi temyiz ettiniz?
Tedbir nafakası boşanma davası devam ettiği sürece ayrı yaşama hakkına dayanarak mahkemece hüküm altına alınır. Boşanma kararı, Yargıtay tarafından bozulsa bile açılan dava neticelenmemiş olduğundan tedbir nafakası devam edecektir. Tedbir nafakası mahkeme kararı ile tedbir mahiyetinde verilir ve aksine bir karar verilinceye veya boşanma kararı bir şekilde kesinleşinceye kadar devam eder. Boşanma kararının bozulması durumunda dava devam edeceğinden tedbir nafakasının kesilmesi, iadesi veya ortadan kalkması hukuken mümkün değildir.
Tazminat ve nafaka yönden temyiz ettim