İlk Kez Atanacaklarda Kurumun Özel Şartları
Merhabalar;657 sayılı devlet memurları kanununu biraz inceledim.İlk kez atanacaklarda genel şartları taşımanın yanında atanmak için kurumca istenilen özel şartlarada haiz olma maddesini okudum.Benim merak ettiğim bu özel şartları isterken kurum keyfi davranabilirmi?davranamazsa sebebi nedir?Birde Kurum'un (Her siniftaki Disisleri Bakanligi personeli için aranan özel sartlar saklidir)İbaresini okudum.Bu ibare istenilen özel şartları belirleme,değiştirme her türlü insiyatifi kurumamı ait anlamına geliyor?
Cevap: İlk Kez Atanacaklarda Kurumun Özel Şartları
Memur alımında gerekli özel şartlar konusunda kurum keyfi davranamaz. Kurum kendi özel kanun veya tüzük, yönetmelik ve tebliğ vs. gibi mevzuatının hükümleri ile bağlıdır.
Alıntı:
Çobanoğlu rumuzlu üyeden alıntı
Memur alımında gerekli özel şartlar konusunda kurum keyfi davranamaz. Kurum kendi özel kanun veya tüzük, yönetmelik ve tebliğ vs. gibi mevzuatının hükümleri ile bağlıdır.
İlginiz için teşekkür ederim.Ben dış işleri bakanlığına Ösym tarafından yerleştirilmiştim.Fakat ehliyet sürem 5 yılını doldurmadığı için atamam iptal edildi.657 sayılı kanunda atamanın yapılabilmesi için kurumun istediği özel şartları taşımak maddesi var.Bende ilgili kurumun benim için istediği 5 yıllık ehliyet süresinin dayanağı varmı diye araştırmaktayım.Kurumun kararnamesine şöyle bir ibare var;(her sınıftaki Dış İşleri Bak.personeli için aranan özel şartlar saklıdır.)Bu ne anlama geliyor.Ben Şoför olarak yerleştirildim.Bu beş yıl şartını bulamadım.Sadece bu ibareye ulaşabildim.Teşekkür ederim.
Müracaat şartlarında sınava müracaat tarihinde mi yoksa atama tarihinde mi 5 yıllık ehliyet olacak şartı vardı? Bu önemli. "Her sınıftaki Dış İşleri Bakanlığı personeli için aranan özel şartlar saklıdır." ibaresi işe alınacak her sınıftaki personel için mesleğe özel şartları var ve bu şartların uygulanabileceği manası taşır. Şöförlük mesleği için de kuvvetle muhtemel 5 yıllık ehliyet şartları vardır ondan dolayı atamanızı iptal etmişlerdir. Siz bir an önce YDli olarak dava dilekçenizi verseniz sizin için iyi olur kanaatindeyim. Yani atama iptal işleminin size tebliğinden itibaren sadece 60 gün süreniz var.
Alıntı:
Çobanoğlu rumuzlu üyeden alıntı
Müracaat şartlarında sınava müracaat tarihinde mi yoksa atama tarihinde mi 5 yıllık ehliyet olacak şartı vardı? Bu önemli. "Her sınıftaki Dış İşleri Bakanlığı personeli için aranan özel şartlar saklıdır." ibaresi işe alınacak her sınıftaki personel için mesleğe özel şartları var ve bu şartların uygulanabileceği manası taşır. Şöförlük mesleği için de kuvvetle muhtemel 5 yıllık ehliyet şartları vardır ondan dolayı atamanızı iptal etmişlerdir. Siz bir an önce YDli olarak dava dilekçenizi verseniz sizin için iyi olur kanaatindeyim. Yani atama iptal işleminin size tebliğinden itibaren sadece 60 gün süreniz var.
Sayın Çobanoğlu ilginiz için teşekkür ederim;5 yıllık ehliyet şartına bu kadroyu tercih ederken sahip olmak gerekiyormuş.Tercih yaparken ben sadece gerekli nitelik kodlarına baktım.5 yıllık e sınıfı ehliyet sahibi olma şartı vardı.Fakat nitelik kodunun yanında bu niteliğe hangi tarih itibariyle sahip olmak gerektiği yazmıyordu.Bende kılavuzu yeterince incelemeden atamanın yapılacağı tarihtir mantığıyla hareket ederek bu kadroyu seçmiştim.Lakin kılavuzun genel açıklamalar bölümünde istenilen niteliğe tercih yapılan tarih itibariyle sahip olmak maddesini sonradan okudum.Bu beş yıllık şartı ilgili kurumun neye dayanarak istediğini bulmak için kararnamesini inceledim fakat orada ayrıntılı bir bilgi bulamadım.Sadece Dış İşleri Bakanlığının her sınıftaki personel alımı için istediği özel şartlar saklıdır ibaresi vardı.Dava açmayı düşünüyorum fakat bunun için hukuki dayanağım varmı onu bulmaya çalışıyorum.Sizi çok meşgul ettim hakkınızı helal ediniz.