İşten çıkarken ihbar tazminatı ödememek
Bir mağazada satış danışmanı olarak çalışmaktayım.Günlük 8 saat,haftada 1 gün de full(12 saat) olarak çalışmaktayım.Ancak yılbaşı vesilesiyle toplamda 18 gün -izin yapmadan- full çalıştırılıyoruz ve herhangi bir ek ücret almayacağız.Ben de başka bir mağazaya işbaşvurusu yaptım ve cevap geldi.2 Ocak 2010 tarihinde işbaşı yapmamı istiyorlar.Şuanki işyerime istifamı bugün vermiş olsam bile 4 hafta daha çalışmak durumundayım.İçerden alacağım kasım ve aralık ayı primlerim şirkette duruyor.Bu durumda;
1)18 gün,günde 12 saat çalıştırıldığımız için herhangi bie mesai isteme hakkımız var mıdır ?
2)Primlerimden vazgeçip işten hemen çıkma şansım olabilir mi?
Cevap: işten çıkarken ihbar tazminatı ödememek
Primlerinizin ödenmemiş olması lehinize derhal fesih hakkının doğumuna yol açar. Bu ve buna benzer hukuka aykırılıkları gündeme getirerek iş akdinizi haklı nedenle derhal feshederseniz işverene ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmazsınız.
Cevap: İşten çıkarken ihbar tazminatı ödememek
yanıt için teşekkürler..
peki bu durumda mevcut primlerimi talep etme hakkım var mıdır ?
Elbette vardır.
Prime hak kazandıysanız, ödenmiş olması gerekirdi, ödenmemesi fesih için yeterlidir, işten ayrılmış olmanız alacaklarınızı ortadan kaldırmaz.
İyi günler yardımcı olursanız çok sevinirim..
Kısa bir süre içinde çalıştığım iş yerinden ayrılacağım ancak öncesinde bir uzman görüşüne ihtiyaç duyuyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim
8 Aydır çalıştığım yerel bir gazeteden ödemelerimin eksik yapıldığı gerekçesiyle çıkmak istiyorum. Daha doğrusu çalıştığım yer minimum asgari ücret vermesi gerekirken çalıştığım süre zarfında bana ayda sadece 450 lira maaş ödedi. Sigortam da ödeniyor fakat asgari ücretin altında para verildiği için hiçbir bodroya imza atmadım... Bir hafta önce patrona sıkıntıyı anlattım maaşıma zam yapılmasını istedim. Fakat kendisi zam yapamayacağını söyledi.. Ben de o halde 1 hafta sonra çıkışımın verilmesini istedim. BUgün de çıkışım yapılacak..
Sonuç olarak; 1-ben iş yerinden çıkarken nasıl bir dilekçe vermeliyim. Asgari ücret ve asgari geçim ücretini hiç almadığım düşünülürse, asgari ücretle(585+asgari geçim indirimi)- aldığım ücretin (450 TL) farkını toplu olarak alabilir miyim?
2- Daha önce de başkabir gazetede 3 yılboyunca çalıştım, farklı bir sebeple istifa etmek zorunda kaldım ancak kıdem tazminatı almadım. İstifa dilekçeme "tüm hakkım saklı kalmak koşuluyla" diye bir şerh düşmemiştim. Şuanda bu hakkımı almam mümkün mü?
İstifa etmeniz halinde hiçbir tazminat alamazsınız. Ancak kendiniz hizmet akdinizi haklı bir sebebiniz varsa feshedebilirisniz. Sizin anlatımınızadan yola çıkıyorum. Sigorta primleriniz asgari ücretten yatıyor olmalı aksi takdirde sistem kabul etemz. Bu durumda çıkarılan bordro ile verilen para uyumsuz. Maaşınızı elden mi alıyorsunuz yoksa banka heasbınıza mı yatıyor?
Merhaba ben özel sektörde 29.04.2008 tarihinden bu yana çalışmaktayım.İşten çıkartılmam gerektiğine karar verildi.Toplamda 6 hafta ihbar sürem var ve maaşım resmiyetde asgari ücret üzerinden gösteriliyor.İşverenim ihbar süremin tamamını ödememek için 6 hafta boyunca çalışmamı istiyor ve hesaplanacak olan kıdem tazminatım içinde normalde almış olduğum net maaşımın tekabül ettiği brüt maaaşımdan üzerinden değilde resmiyetde göstermiş olduğu asgari brüt ücretimden hesaplayacağını söylüyor. Böyle bir durumda buna itiraz etme hakkım varmıdır.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Saygılar