Arkadaşlar birşeyi merak ettim, Aile Mahkemesi kararlarında açıkça bir hukuksuzluk veya haksızlık olması ve yargıtayda da aynı haksızlığın olması durumunda karar AİHM'ne götürülebiliyor mu ?
Printable View
Arkadaşlar birşeyi merak ettim, Aile Mahkemesi kararlarında açıkça bir hukuksuzluk veya haksızlık olması ve yargıtayda da aynı haksızlığın olması durumunda karar AİHM'ne götürülebiliyor mu ?
Yolu biliyorsanız Mars'a da götürebilirsiniz.
Gidilebilir... Dönüşü bilemiyorum yanlız.
Engin Abi (müsade ederseniz saygımdan abi diye hitap ediyorum) ben aile mahkemesinde açıka bir haksızlığa uğradığımı düşündüğümden ve aleyhimde bir husus veya delil olmadığına emin olduğumdan dolayı hakkımı hukuki yollardan arıyorum. Dava şu an yargıtayda, fakat dosyanın incelenmesinde gereken özenin gösterilememesinden çekiniyorum. O yüzden eğer yargıtay boşanma kararını onarsa AİHM'ne götürmeyi planlıyorum. O zaman yürütmeyi durdurma kararı da aldırılabiliyor mu acaba ? Ne dersiniz?
Ben tam olarak anlayamadım,AİHM'ne yargıtaydan onanan bir boşanma davası götürülebiliyormu gerçekten?AİHM 'nin kapsamında aileyle ilgili konular da var bildiğim kadarıyla,ama bu boşanma davalarını da kapsıyormu? ya da bir boşanma davasının AİHM ne taşınması için bununla ilgili belli kriterler mi var?mesela boşanma davasında uğradığımızı düşündüğümüz haksızlığın boyutu,içeriği,bize verdiği maddi,manevi zarar,vs.gibi.
Bu konuda fikir veya görüş bildirecek bir hukukçu varmıdır acaba?
Konuyu bilmiyorum ama götürülmemesi gerek sanırım. Zira her ülkenin aile değerleri, örf ve gelenekleri farklı ve bu nedenle AİHM'e götürülmesi istenen bu konulu dava bana göre imkansız. Boşanma davalarındaki konular her ülkenin biraz da gelenek ve göreneklerine göre şekillenen kanunlara göre yargılanıyor.
Örneğin; kadın eve erkek arkadaşını aldı diye bu zina nedeni ile boşanma söz konusu olabiliyorsa ülkemizde; Gelişmiş Avrupa ülkelerinde olduğunu farzetmem gibi..
Bora Bey fikirleriniz için teşekkür ederim , haklı olablirsiniz. Ama kanunlar ne diyor bu konuda, yani neticede bir mahkeme ve bir hukuk davası görülüyor. Davada kanunlar uygulanıyor. Hepimiz bu kanunlara göre yaşıyoruz. Mahkeme kanunları uygulamaz ise, hakim taraf tutarsa, adil yargılama hakkı ihlal edilirse AİHM'n götürülebilir mi diye sormuştum.Saygılarımla