Ücretin ödenmemesi ve kıdem tazminatı
8 yıldan beri çalışmakta olduğum firma yaklaşık iki yıl kadar önce mali sıkıntı içinde olmasını sebep gösterip, firmadan çıkışımı yaptı ve beni sigortasız çalıştırarak, maaşımı açıktan banka hesabıma ödemektedir. Firmadan çıkışım yapılırken bana kıdem tazminatı ödenmediği gibi herhangi bir belge de imzalamadım yada benden istifa dilekçesi de istemediler.
Son olarak 3 aydır da maaşımın ödenmemesi üzerine işten ayrılmak istediğimi işverenime sözle bildirip yasal alacağımın hesaplanmasını istedim. Olumlu geçen bu görüşmemiz sırasında sohbet esnasında bu işlemlerin tamamlanması sonrasında da askere gidebileceğimi söyledim.
Bana yasal olarak hakettiğimi düşündüğüm bedelin çok altında bir kıdem tazminatı teklif ettiler. Normal ücretime göre kıdem tazminatımın tavandan hesaplanması gerekirken ücretimin bu kadar yüksek olmadığı söyleniyor. Dahası şirket hala mali sıkıntı içinde olduğunu öne sürerek bu bedeli bile bir seferde nakit ödemeye yanaşmamaktadır. Son olarakta ödeme yapmak için de sanki işten ayrılmak için esas sebebim askerlikmiş gibi, askerlik kararı aldırdığımı gösteren bir belge istemeye başladırlar. Kısacası tazminatımı ödemekten kurtulmak amacıyla her yolu deniyorlar. Bu durumda dava açmamı önerirmisiniz? Geçen bu iki yıl boyunca sigortasız çalışır konumda olduğuma göre bu süre için de tazminat hakkım varmıdır? Tazminat hakkımın belirlenmesi amacıyla banka kayıtlarını delil gösterebilir miyim? Askerlik kararı aldırmam gerekirmi?
Teşekkür ederim.