Cevap: İlaç devri ve işçi devri
Buradan verilecek bir yanıt sizi yanıltmaktan başka bir şeye yaramaz. Ortada bir işyeri devrinin bulunup bulunmadığı tespit edildikten sonra hareket tarzının belirlenmesi gerekir. Bir an önce bir avukatın profesyonel yardımını almalısınız.
Ulaş by,
Öncelikle ilginize teşşekkür ederim.
Danıştığımız bir kaç meslektaşınız bunun kısmen de olsa bir işyeri devri olmadığını söylediler. Bu durum karşısında kıdem ve ihbar tazminatımla birlikte yıllık izin ücretim tarafıma ödenir mi? İşe iade davası açma yetkim bulunur mu?
Yıllık izin ücretinizin her durumda size ödenmesi gerekir.
İlaç tanıtımının devri, işyeri devri niteliğinde değilse, işverenin başka bir işveren yanında çalışmanıza yönelik değişiklik önerisini kabul etmek zorunda değilsiniz. Bu durumda işveren kıdem ve ihbar tazminatınızı ödeyerek iş sözleşmenizi feshedebilir.
Açacağınız işe iade davasında, işveren tanıtım işlerinin başka firmaya verilmesi sebebiyle sözleşmenizin feshedildiğini ileri sürüp ispatlar ise, bu durum geçerli bir neden teşkil edeceğinden işe iade davanız reddedilir.
Yıllık izin ücreti haricinde verdiğim bu yanıtlar varsayımlara dayalıdır.
İş sözleşmeniz ve diğer detayları bir meslektaşıma titizlikle incelettirmeden hareket etmemenizi öneririm. Ufak bir hata kıdem ve ihbar tazminatı alamamanıza neden olabilir. Zira, uyuşmazlık konusu olayı işyerinin kısmen devri olarak da nitelendirmek olasılık dahilindedir.
Merhabalar,
Aynı konuyla ilgili benimde sorum olacak. Bende bir ilaç firmasında mümessil olarak çalışmaktayım. Türkiye de temsilciliği bulunmayan bir firmaya ait ilaçları bir Türk firması tarafından çalışıyorduk. Yakın zamanda üst yönetim tarafından yapılan açıklamaya göre; Mart ayı sonunda sözü geçen ilaçlarını çalıştığımız firmanın Türkiye ye geleceği ve tüm sosyal haklarımızla beraber bu yeni şirkete devrolacağımız. Bunun da üçlü bir sözleşmeyle gerçekleşeği söylendi.
Sorum şu ki; yeni şirkette çalışmak istemiyorum. Fakat kıdem ve ihbar tazminatım var. Bununla beraber işten çıkarıldığım taktirde işsizlik sigortasına başvurabiliyorum ve İş Mahkemesi ne İşe İade davası açabiliyorum. Bu süreçte sözleşmeyi imzalamadığım taktirde aynı haklara sahip olabilecek miyim ?
Teşekkür ederim
İş sözleşmenizin devrine dair değişikliği kabul ederseniz, ileride işten çıkartılırsanız kıdem ve ihbar tazminatınız hesaplanırken eski işveren nezdindeki çalışmanız hesaba katılır.