-
Babalık davası
Evlenip almanyaya gelin gitmiştim ve evlendiğim şahıs daha önce evlenip ayrılmıştı ve ayrıldığı şahısla birlikte olduğunu anlayınca Türkiyeye döndüm ve 2003 yılından beri devam eden boşanma davası daha geçen yıl yani 2008 aralık ayında bitti.. bu arada bende imam nikahıyla evlendim vede hamileydim doğumdan sonra iddet müddetini kaldırttık ama bebeğim boşandığım şahsın üzerine görünüyor. ben dava açmak istedim babası boşandığım şahıs değil diye ama bize karşı tarafın açması gerekiyor dediler ve karşı taraf almanyada vede akraba vasıtasıyla haber iletildiği halde dava açmadılar ve bizde ne yapacağımızı şaşırdık eşimle...ŞAHIS AÇMADIĞI İÇİN BİZ DAVA AÇABİLİRMİYİZ? Ayrıca bebeğim bir yaşını doldurduktan sonra 18 yaşına kadar dava açılamıyormuş ve 18 yaşına kadar o şahsın soyadını kullanması gerekiyormuş DOĞRUMUDUR? BİZE BİLGİ VEREN OLURSA ÇOK SEVİNİRİM... evet boşanma davası kesinleşmeden hamile kaldım ama ben zaten şahsı almanyadan döndüğümden beri 6 yıldır hiç görmedim...
-
Cevap: Babalık davası
Siz ve eşiniz çocuk için babalık veya tanıma davası açamazsınız bu aşamada.
Ancak "kayıt düzeltme" davası açarak şansınızı denemenizi tavsiye edebilirim.
-
hocam çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgi için...sağolun...
-
Kayıt düzeltme işi de dediğiniz gibi şans olabilir ancak Engin bey, ki ben buna da hiç ihtimal vermiyorum.
Yargıtay, kanundaki zamanaşımı süresiyle ilgili bazı çalışmalar içindeydi. Garipliğin onlar da farkındalar. Belki bir MK değişikliği olabilir ama, ne zaman? Allah bilir.
-
Birebir örtüşmese de benzer bir davayı ben kayıt düzeltme olarak açtım Asliye Hukuk mahkemesi nesep davası olarak niteleyip Aile mahkemesine tevdi etti, Aile mahkemesi de hak düşürücü süreden davayı red etti. Temyiz ettik yargıtay kayıt düzeltme olarak niteleyip Asliye Hukuk mahkemesini görevli saydı ve böylece kayıt düzeltilerek amaca ulaşmış olduk.
Yanlız dava çocuk değil yetişkin bir bayana ait idi ve hem anneyi hem babayı nüfusta tashih etmiştik.
-
Engin bey, Yargıtay "çıkar yol bulmak istemiş, kanuna rağmen yapmak istemiş ve yapmış" diye düşündüm. Mümkünse kararın bir örneğini bana gönderebilir misiniz?
-
Kanun yararına bozmaya gitmeyecekseniz yollarım tabi :)
-
Yok yok :) MK değişiklik teklifleri hazırlıyoruz da, faydası olabilecek bir karar.
Yargıtay'ın hangi dairesi verdi son onama kararını?
daha doğrusu Asliye Hukuk'tan sonra Yargıtay'a gidip onandı mı karar?
-
Asliye Hukukta açtığımız dava nesep davası olarak nitelenip görevsizlik kararı ile Aile Mahkemesine gitti, Aile mahkemesi 18 yaş nedeni ile hak düşürücü süre geçtiği sebebiyle davamızı red etti. Kararı temyiz ettik ,Yargıtay 18. Hukuk Dairesi uyuşmazlığın kayıt düzeltme kapsamında Asliye Hukuk mahkemesinin görevine girdiğine hükmederek aile mahkemesinin kararını bozdu, dosya Asliye Hukuk mahkemesinde kaydın düzeltilmesi ile sonuçlandı.
aseltrendy rumuzlu üyenin de sorununun nesep değil kayıt sorunu olduğunu düşünüyorum.