Mirasçı evimden de hak istiyor!
Sayın Hukuki.net üyeleri ve saygıdeger avukatlarım. Bana maddi ve manevi olarak huzursuzluk veren bir konuda sizin tecrübenizden ve önerilerinizden faydalanmak istiyorum.
Biz 9 kardeşiz(2 erkek 7 bayan). Annem 4 yıl önce Babamda 6 ay önce vefat etti. Babamın vefatından sonra eniştelerden bir tanesi babamın üzerine olan taşınmaz malların(arazi, tarla) miras paylaşımında sıkıntı oluşturmaya başladı. Ben istediğim yerden hakkımı alırım türünden davranmaya başladı. (Ablamın kendisine kendi hakkını savunması için vekalet verip vermediği hakkında bilgim yok). Davranışları böyle olunca kimse paylaşıma yanaşmadı. Abim ve bu sıkıntı oluşturan enişte ise kafalarına göre bu tarlalardan bazılarını sebze ekip kullanmaya başladılar( Buna hakları var mı?). Bende bu davranışlarından dolayı onlara karşı gelince sözlü tartışmalarımız oldu. Ben farklı bir ilde devlet memuru olarak çalışmaktayım(Memleketimden 1230 km uzakta), memleketimde babamın sağlıgında ve benim üniversite yıllarımda tapusu benim adıma 2 katlı bir ev yapıldı (tapuda ev benim adıma ama henüz tapusunu almış değilim) ve babam ölümüne kadar bu evde yaşadı. Bu ev babamın saglığında yapıldığı için aynı enişte bu kez bu evdende hak talep etmeye başladı. Ben şehir dışında olduğum için evimi kiraya vermek ve enazından kendi oturduğum evin kirasını karşılasın istiyorum ama gelen kiracıları enişte ve abim birlikte olup biz bu evin mirasçılarıyız diye kovuyorlar. Ben şuan maddi ve manevi olarak huzursuzluk yaşıyorum ve psikolojim bozuluyor. Telefon edip hangi hakla bunu yaptıklarının hesabını sorunca da evi yakmakla, camını penceresini kırmakla tehdit ediyolar. Ben devlet memuruyum, istediğim zaman memleketime gidemiyorum ki evime sahip çıkayım.
Bu durumda siz değerli büyüklerimden nasıl bir yol izlemem gerektiği hakkında bilgi almak istiyorum. Bu arazi eniştenin bu isteklerine göre asla paylaşılamaz gibi,bu durumda en mantıklı yol nedir? Ayrıca benim evim hakkında neye dayanarak hak sahibi oluyorlar olabilir? Bana tehditler savurup huzursuz eden abim ve enişteye hadlerini bildirecek bir ceza nasıl verdirebilirim? Biliyorum epey uzun bir mevzu oldu ama zaman ayırıp okuyan ve yardımcı olan herkese saygı ve selamlarımı sunuyorum.
Cevap: Mirasçı evimden de hak istiyor!
Paylaşım hususunda anlaşamıyorsanız ortaklığın giderilmesi davası ile sıkıntıların halli yoluna gidilebilir. Memleketinizden bir avukat tutarsanız bütün sorunlarınızda size gerekli desteği sağlayabilir.
Sayın avukatım Engin bey, ortaklığın giderilmesi davasının benim lehime sonuçlanma ihtimali nedir? Ve bu iş için nasıl bir yol izleniyor bilgi verir misiniz?
Tapuda ev benim adıma diyorsunuz diğer yandan da tapusunu henüz almış değilim diyorsunuz? Bu konuya açıklık getirirseniz daha sağlıklı bir yorumda bulunulur.
Alıntı:
gencakademi07 rumuzlu üyeden alıntı
Sayın avukatım Engin bey, ortaklığın giderilmesi davasının benim lehime sonuçlanma ihtimali nedir? Ve bu iş için nasıl bir yol izleniyor bilgi verir misiniz?
Ortaklığın giderilmesi bir kişinin lehine sonuçlanmaz mahkeme kararıyla ne var ne yok her şeyin satışa çıkarılması elde edilen gelirin mirasçılar arasında paylaştırılmasıdır.
Bora bey ev herşeyiyle benim üzerime sadece belediyeden verilen Tapu belgesini belediyeden çıkartıp almış değilim. Farzedelim ki tapusuz, gecekondu olarak geçiyor. Tapuya sorduğumda evimin bulunduğu 420 m2 arazi(156 ada 57 parsel) benim üzerime çıkıyor. Peki bu durumda bu ev üzerinde hak talep etmelerinde haklılar mı?
Ev babanızın satınaldığı arsa üzerine babanız tarafından mı yapıldı?
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Ev babanızın satınaldığı arsa üzerine babanız tarafından mı yapıldı?
Arsayı yıllar öncesinde aldı babam biz çocukken, sonra iki erkek kardeş üzerine 1 dönüme yakın araziyi 1/2 hisse ile pay edip üzerimize tapuladı.(kız evlatları için ise 10 dönüme yakın arazi bıraktı). Her ikimizin adına da 2şer kat ev yaptırdı. Abimin evi yapılırken 5 kız 2 erkek bekardı ve bu evin yapımında herkesin emeği vardı(çiftçilikle geçiniyorduk ve kazanılan para babada toplanıyordu). Benim evim yapılırken ise 1 ablam ve ben bekardık ve yine çiftçilikten kazanılan para ile yapıldı ev benim üzerime. Benim evim yapılırken 1 tuğla bile yardımcı olmayan bir enişte ve abi şimdi çıkmış bu ev üzerinde miras payı istiyor. Eve gelen kiracıları ise hakaret ve küfürlerle kovuyorlar.