Boşanma davasında yetkili hukuk
Merhabalar,
Ben yeni üye oldum, 4. sınıf hukuk öğrencisiyim ve de gelecek haftaki finallerime yoğun bir şekilde çalışıyorum. Size bir kaç sorum olacaktı, bunlara cevap verebilecek bilgili ve ilgili hukukçular varsa, çok memnun olurum.
Teşekkürler.
İngiliz vatandaşı (A)nthony ile Türk vatandaşı (T)ülay Malta’da evlenir ve orada yaşamaya devam ederler. Ancak (T) Malta’da daha fazla yaşamak istemez ve Türkiye’ye döner. (A)’nın da Türkiye’ye gelmesini ister; fakat (A) bunu kabul etmez. Bu arada (A), Malta’da bir boşanma davası açmış bulunmaktadır. Bunun üzerine (T) de Türkiye’de boşanma davası açar.
1) Boşanma davasında Türk mahkemeleri yetkili midir?
2) Boşanma davasında yetkili hukuku açıklayınız.
3) (A), Malta’da boşanma davası devam ettiği için, Türk mahkemelerinin davaya bakmasına engel olabilir mi?
4) Malta mahkemeleri daha önce boşanma kararı verirse, (A) bu karara dayanarak Türk mahkemelerinde davanın devam etmesini engelleyebilir mi?
bir de,
Türk vatandaşı (D)emet evlenmeyi hiç düşünmemektedir; ancak bir çocuk sahibi olmak istemektedir. Basında çıkan haberlerden de etkilenerek Amerika Birleşik Devletleri’ne gider ve orada bir yapay döllenme kliniğinde sperm bağışı yoluyla hamile kalır. Doğum Türkiye’de gerçekleşir. Çocuğuna (A)li adını verir. (D), çocuğun nüfus kâğıdını alır ve Türkiye’de yaşamaya devam eder. Bu arada spermlerin sahibi olan Kanada vatandaşı (J)oy, kendi spermleri ile (D)’nin çocuk sahibi olduğunu öğrenir. Spermlerini bağışladığına pişman olan (J), Türkiye’ye gelir; (D) ve (A)’yı bulur. Baba olduğunu iddia ederek (A)’yı tanır. (D), bunu kabullenmek istemez ve (J)’nin baba olamayacağını iddia eder.
1. (D) ve (J)’nin iddialarını değerlendiriniz?
Cevap: Boşanma davasında yetkili hukuk
yardım edebilecek yok mu acaba ??:alala