Yoklama kaçağı mıyım, yoksa bakaya mı kaldım?
Merhaba.ben 72 doğumluyum ve lise mezunuyum.En son 99 da üniversite kaydı için askerliğimi tecil ettirdim ancak bazı sebeplerden dolayı üniversiteye kayıt yaptırmadım.Şimdi ekonomik sebeplerden dolayı asker kaçağı pozisyonundayım ve yoklama kaçağı mı yoksa bakaya mı olduğumu bilmiyorum.Bununla beraber yıllardır sağlık problemlerim olmasına rağmen ciddi bir durum olduğunu son 2(iki) aylık bir zaman zarfında öğrendim.Doktorlara askerlik durumumu bahsettiğimde değerlerimin yüksek olduğunu ve beni askere almamaları gerektiğini söylediler. Şu an sağlığımla alakalı uğraşmaktayım ve rapor aldıktan hemen sonra askerlik şubesine başvuracağım. Bana nasıl bir prosedür uygularlar.Bilgilendirirseniz sevinirim.İlgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.Not:Pazartesi-Salı askerlik şubesine gideceğim.
Cevap: Yoklama kaçağı mıyım, yoksa bakaya mı kaldım?
YOKLAMA KAÇAĞI, BAKAYA, SAKLI, FİRAR
Madde 63 - 1 - (Değişik fıkra: 30/04/1945 - 4726/1 md.)
A) ( Değişik bent: 16/02/1994 - 3970/1 md.) Kabul edilecek bir özrü olmadan barışta bakayalarla yoklama kaçağı veya saklılardan yaşıtlarının veya birlikte işleme bağlı arkadaşlarının ilk kafilesi yollanmış bulunanlar ve ihtiyat erattan çağrılıp da özürsüz yaşıtlarının yollanmalarından başlıyarak yedi gün içinde gelenler bir aya kadar, yakalananlar üç aya kadar, yedi günden sonra üç ay içinde gelenler üç aydan bir yıla kadar, yakalananlar dört aydan bir buçuk yıla kadar, üç aydan sonra gelenler dört aydan iki yıla kadar hapis, üç aydan sonra yakalananlar altı aydan üç yıla kadar hapis;
9.Köy verdiğin bilgi için teşekkür ederim.Ancak benim asıl öğrenmek istediğim ben böbrek yetmezliği olan biriyim ve bunu 2 (iki)aylık bir süre içinde öğrendim.2000 yılından itibaren asker kaçağı hükmündeyim.Doktorlar sağlığımın askerlik yapmaya engel olduğunu söylemekteler.Ben askerlik şubesine gittiğimde bana nasıl bir prosedür uygularlar.Beni bilgilendirirseniz sevinirim.
Bir iki devlet hastanesinden Rapor al.O raporları dilekçene ekle başvur.Bundan sonra o raporlar eksenin de askeri hastanede kontrol edip bir karara varırlar.Ama sonuçta ceza alacaksın.Seni arandığın için hemen birliğe de teslim edebilirler.
9.Köy verdiğin bilgiler için teşekkür ederim