Cevap: Kooperatif sorunları
Site yönetimi oluşturmanızda bir sakınca yok, kooperatif apartman giderlerinide öderse zaten bir haksızlık söz konusu olur ,kiracı olarak oturan malıkler hiç bir ücret ödemeden apartman hizmetlerinden faydalanır. oturulmaya başlandığında kooperatifden ayrı site yönetimi kurması en doğru iştir. ancak kooperatifin işlerine mudahale edecek veya kooperatif fes olana kadar bu site yönetimi sadece zorunlu olarak kullanılan ortak giderleri ve temizlik ücretlerini toplamak ve bu hizmetlerin devamlılığını sağlamak dışında hiç bir iş yapamaz. bu konu hakkında yargıtay 11. hukuk dairesininde bir kararı var. gerkirse verebilirim.
Ayrıca arsa sahibinin sattığı daireler kooperatife (üyelerin ödediği ) aidat ödemezler ama apartman aidatını herkes ödemek zorundadır.
Sayın Karakas2. Bahsettiğiniz yargıtay kararını verebilirseniz sevinirim. Çünkü bu konu hakkında içtihat bulamadım.
İyi günler. Satın aldığım daire yaklaşık 1800 metrekare arsa üzerinde, bunun yaklaşık 700 metrekaresi apartman, kalan kısmı boş. Satın aldığım daire zamanında kooperatif olarak yapılmış. Benim aldığım tapuda 1800 m2 arsa üzerinde, kat mülkiyeti, 1/12 pay şeklinde ifadeler yazmakta. Şuan kat maliklerinden bir aynı zamanda kooperatif başkanı olan şahıs bu ay içerisinde kooperatifin feshini yapacaklarını bunun için kat maliklerinin bir toplantı yapacağını, kooperatifin kuruluşu aşamasında para ödeyen bazı ortakların alacaklarının şuan kat maliki olan kişiler tarafından karşılanması gerektiğini söylüyor. Bununla ilgili;
1- Ben, daireyi satın alarak kooperatife üyemi olmuş oldum ?
2- Tapuda daireyle ilgili herhangi bir şerh vs. yok? Dolayısıyla daireyi satın alırken kooperatif olduğunu bilmiyordum, daireyi aldığım şahıs da bilgi vermedi. Bu borç beni bağlar mı ? Kooperatif başkanının söylediğinin yasal bir dayanağı varmı?
13 yıldır Bende koop. üyesiyim. Sen tapuyu alırken koop. bürosuna gidip ortaklık defterine imza atmadi isen asla üye deilsindir.
- - - Updated - - -
Şu an aynı Durum bizim başımızda var. 2.5 trilyon ayrılan üyelere para ödencek ben koop. üyesiyim. ben ortagım ama sen değilsin.