Mağdurken sanık olduk, duruşmaya avukatsız katılırsak ne olur?
Merhabalar,
Benim eşim 2 yıl önce bir darpa uğradı. Bir aracın sürücüsü, ara sokaktan onun önüne çıkmamıza sinirlenerek trafik sıkışıklığında durmamızdan yararlanıp gelip eşime kafa atarak gözünün etrafındaki tüm kemikleri kırdı.. Bana ve ona tehdit ve hakaretler yağdırdı, o sırada plakasını aldığım ve eşimi yatırdığım hastaneye bildirdiğim için Kamu davası (henüz) açıldı.
Ancak karşı taraf da "önce o bana vurdu ama ıska geçti ben şuursuzca kafa attım" şeklinde asılsız bir beyan verdiği için iki taraflı dava açıldı ve biz tamamen mağdurken şimdi hem müşteki hem de sanık olduk. (karşı taraf da aynı şekilde, tabi o ağır yaralama, tehdit ve hakaret, eşim ise hafif yaralama ve hakaretten yargılanacak)
Eşimin hastane raporları vs... var (3 ameliyat geçirdi), ben de olayın tanığıyım karşı taraf da ise şahit bile yok. Yalnızca elinin üzerinde çizikler varmış onları göstermiş ama ben o çizikleri bile kendisinin yaptığını düşünüyorum (veya en kötü ihtimalle araya girip onu aracına iterek götüren bir adam vardı o yapmıştır, çünkü eşim ona dokunamadı bile öyle ani vurdu ki) Böyle bir durumda yine de vekil tutmamızı önerir misiniz? Avukat ücretleri ne yazıkki bize çok yüksek geldi, acaba Ankara barosunun rakamları Ankaralı avukatlar için asgari rakamlar mıdır? Görüştüğümüz vekiller hep ben bu tarife üzerinden vergi ödüyorum o yüzden 5000 - 8000 Tl'ye davayı yürütürüm diyorlar.
Ben maaşlı çalışıyorum, fakirlik belgem yok ama bu ücretleri karşılayamayacağım açık olduğuna göre adli yardım alamaz mıyım?
Veya nasılsa biz haklıyız diyerek vekilsiz olarak yürütsek dava birden aleyhimize döner mi?
Bana bunlarla ilgili bir tavsiyede bulunursanız çok sevinirim..
Saygılarımla,
Cevap: Mağdurken sanık olduk, duruşmaya avukatsız katılırsak ne olur?
Alıntı:
zeydem rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Benim eşim 2 yıl önce bir darpa uğradı. Bir aracın sürücüsü, ara sokaktan onun önüne çıkmamıza sinirlenerek trafik sıkışıklığında durmamızdan yararlanıp gelip eşime kafa atarak gözünün etrafındaki tüm kemikleri kırdı.. Bana ve ona tehdit ve hakaretler yağdırdı, o sırada plakasını aldığım ve eşimi yatırdığım hastaneye bildirdiğim için Kamu davası (henüz) açıldı.
Ancak karşı taraf da "önce o bana vurdu ama ıska geçti ben şuursuzca kafa attım" şeklinde asılsız bir beyan verdiği için iki taraflı dava açıldı ve biz tamamen mağdurken şimdi hem müşteki hem de sanık olduk. (karşı taraf da aynı şekilde, tabi o ağır yaralama, tehdit ve hakaret, eşim ise hafif yaralama ve hakaretten yargılanacak)
Eşimin hastane raporları vs... var (3 ameliyat geçirdi), ben de olayın tanığıyım karşı taraf da ise şahit bile yok. Yalnızca elinin üzerinde çizikler varmış onları göstermiş ama ben o çizikleri bile kendisinin yaptığını düşünüyorum (veya en kötü ihtimalle araya girip onu aracına iterek götüren bir adam vardı o yapmıştır, çünkü eşim ona dokunamadı bile öyle ani vurdu ki) Böyle bir durumda yine de vekil tutmamızı önerir misiniz? Avukat ücretleri ne yazıkki bize çok yüksek geldi, acaba Ankara barosunun rakamları Ankaralı avukatlar için asgari rakamlar mıdır? Görüştüğümüz vekiller hep ben bu tarife üzerinden vergi ödüyorum o yüzden 5000 - 8000 Tl'ye davayı yürütürüm diyorlar.
Ben maaşlı çalışıyorum, fakirlik belgem yok ama bu ücretleri karşılayamayacağım açık olduğuna göre adli yardım alamaz mıyım?
Veya nasılsa biz haklıyız diyerek vekilsiz olarak yürütsek dava birden aleyhimize döner mi?
Bana bunlarla ilgili bir tavsiyede bulunursanız çok sevinirim..
Saygılarımla,
Karşı darafın dava açması bir şeyi değiştirmez kimin ilende belge varsa o güçlüdür karşı taraf dava açamaz diye bir kanun yok ama ondan ne çıkar sizin anlattığınız gibi ise bir şey çıkmaz.
Sizin dava önemli rporlarvar yanu ispatı mumkun.
Ben avukatsız girsem ne olur demişsiniz birde ben size avukat tutmanızı öneririm.
gönül isterki davanızı bir avukatla yürütesiniz ancak olayınız fazla karşık bir olay değil bir avukat olmazsa davanın aleyhinize dönme ihtimali yok keşke avukat arkadaşlar 8000 yerine sizin ekonomik durumunuzuda gözetip daha düşük bir ücret talep etmiş olsalarmış...
Bu tür olaylarda daha çok önemli olan raporlardır. Bu yüzden eşinizin hafif yaralamadan ceza alması çok zor görünüyor. Ancak hakaretten belki ceza alabilir. Eğer karşı taraf eşinizi darp etmeden önce eşiniz karşı tarafa hakaret etmiş ise hakaretten ceza alabilir. Ancak karşı taraf eşinizi darp ederken eşiniz ona hakaret etmiş ise ceza verilmez. Çünkü Türk Ceza Kanununa göre hakaret suçu kasten yaralama suçuna tepki olarak işlendiğinde hakaret edene ceza verilmez.
Eşiniz mahkemeden talep ederse kendisine bir avukat görevlendirilir. Sadece istemde bulunması yeterlidir.
Geçmiş olsun
Herkese çok teşekkür ederim bilgiler için..
Aslında eşim ne önce ne sonra hakaret etmedi, ne olduğunu bile anlayamadı ve saldırıya uğradı sonra da yeniden dövüleceğini düşünerek ağzını bile açamadı, ama tabii karşı taraf bu saldırıyı kavga gibi göstermek için hakaret ettiğini ileri sürüyor.
Ben yine de önerilerinizi dinleyerek bir vekille devam etmeye karar verdim, neyse ki biraz daha uygun rakamlarla ve bize ödemede kolaylık sağlayan bir avukat bulduk, eşim yabancı uyruklu olduğu için kendini ifade edememe riskini göze almak istemedim.. umarım herşey iyi olur, ama haksız yere bir ceza alırsak ufak bir para cezası bile olsa çok üzüleceğim, çünkü o zaman "saldırıya uğrarsan hiçbirşey yapma, hakkını arama, başına dert alırsın" teorisi doğrulanmış olacak.. Ben ise adalete hala güveniyorum hiçbir suçumuz yok ve bunun hakim huzurunda da ortaya çıkacağına ve karşı tarafın boş (ve delilsiz) iddialarına hakimlerin itimat etmeyeceğine yürekten inanıyorum..
Bilgi ve önerileriniz için tekrar teşekkürler..
Ceza davasından sonrasını da düşünün. Kemik kırığı olduğunu söylüyorsunuz. Kesinlikle maddi, manevi tazminat davası açmayı da ihmal etmeyin.